Share
Osmi “Jazzik” od 12. do 15. septembra

Osmi “Jazzik” od 12. do 15. septembra

Osmo izdanje Internacionalnog džez festivala “Jazzik”, od 12. do 15. septembra, okupiće u Subotici renomirane džez muzičare iz naše zemlje, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Kube i SAD-a. Prateći program festivala, kao i prethodnih godina, biće posvećen edukaciji mladih džez muzičara.

Glavni program Festivala  biće održan  na sceni Jadran 13. i 14. septembra, kada će publika  imati priliku da uživa u različitim stilovima džeza i nastupima Luke Veselinovića – “Veselino Jazz Project”-a, kubansko-mađarskog sastava “Elsa Valle Afrocando” i autorskog džez benda “Shime Trio + One” iz naše zemlje. Posebno interesantan, biće nastup  jednog od najpoznatijih džez pijanista, Džoja Kalderaca.

– Kao i svake godine gledamo da bude kvalitetan program, koji obuhvata raznovrsne stilove džeza. Svake godine dovodimo jednog pevača, prvi dan će više vokalni, a drugi više instrumentalni dan – kaže Gabor Bunford, organizator festivala dodajući da je posebno oduševljen što će na Festivalu nastupiti Džoj Kalderaco sa svojim triom.

– On je jedan od najboljih džez pijanista, odrastao sam na njegovoj muzici. Veoma mi je drago što smo uspeli da ga dovedemo, jer je  veoma muzikalan džez pijanista, koji ima svoju priču. Na sceni ćemo ove godine imati akustični klavir, jer ne možemo dozvoliti da takvi pijanisti sviraju na električnim klavirima.

Festival će i ove godine u saradnji sa Muzičkom školom  omogućiti edukaciju mladih džez muzičara. U Muzičkoj školi biće održano osam vokalno-instrumentalnih radionica, koje će biti besplatne i otvorene za sve zainteresovane.

– Od osnivanja Festivala, prepoznata je zajednička misija da Festival pruži mogućnost da deca dođu u što bliži kontakt sa umetnicima koji nastupaju i da sa njima ostvare razmenu energije i informacija, svega onoga što je potrebno mladim muzičarima. Ove godine će svi umetnici, koji nastupaju na Festivalu držati radionice. Tradicionalno džez odsek učestvuje na Festivalu, kako će biti i ove godine na samom otvaranju 13. septembra – kaže Goran Evetović, šef džez odseka u Muzičkoj školi.

Nakon oficijalnog programa,  „Jam session“ će obe večeri biti u umetničkoj galeriji „Klein house“ od 23 časa, gde će biti upriličena i izložba reprodukcija najnovije serije slika „Gradovi“  beogradskog umetnika Vuka Vučkovića. U Američkom kutku biće izložene fotografija Zdenka Štrickog, kao i literatura u oblasti džez muzike.

Novina je saradnja sa Dolce vita kafe barom, gde će 12. i 15. septembra biti organizovana živa džez svirka.

Karte za Jazzik festival od danas su u prodaji u kafeu Dolce Vita, a od 4. septembra biće dostupne i u Američkom kutku po ceni 500 dinara po danu. Sve detaljne informacije o programu biće dostupne od ponedeljka na sajtu www.jazzikfestival.com.

Organizator festivala je Udruženje građana Jazzik, uz podršku ambasade SAD, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grada Subotica i Erste banke.

Pogledajte kompletan program festivala “Jazzik 2017”.

subotica.com

Leave a Comment