hotel-gitara

Otvoren luksuzni hotel u obliku gitare

Jedinstveni luksuzni hotel u obliku džinovske rok gitare kakvu bi poželeo i legendarni gitarista Led Zeppelina Džimi Pjedž, otvoren je na Floridi, u Holivudu još je jedna arhitektonska građevina u svetu koja privlači pažnju neobičnim izgledom, poput onih u obliku korpe, kruzera, žživotinja, konzervi, slika…

Hotel, za koga kažu da je neverovatan, drugačiji, uzbudljiv, zabavan, da obogaćuje pop kulturu, deo je velikog projekta kompanije Hard Rok. Svake večeri, na “fasadi” gitare, uz živopisnu muziku odigrava se i spektakularni gitar lajt šou.

Dizajniran kao dve gitare naslonjene jedna na drugu, visine oko 140 metara, pravi je spektakl za sve koji ga ugledaju. Ima 35 spratova, 638 luksuzno opremljenih apartmana i soba, bazene, lagunu kao i Rok spa od 3.900 kvadrata jer se ceo hotelski kompleks nalazi na milju od plaže u Holivudu, mestašca nedaleko od Majamija i Fort Lauderdale.

Hotel, u kome se i nebo ogleda, ima i veliki kazino, sa 3.000 slot aparata, 193 stola za igranje i poker salu sa 46 stolova, koncertnu dvoranu sa 7.000 mesta, mnoštvo trgovina i pozorišnih dvorana.

U hotelu, podignutom na zemlji koja pripada Seminola Indijancima, postoje i velike prostorije za sastanke, kao i 19 restorana i 20 barova za najrazličitije ukuse.

Hotelu je pridodat naziv Seminole – jedinih Indijanaca na tlu SAD koji nikada u istoriji službeno nisu kapitulirali. Američka vlada im je priznala suverenitet nad plemenskom teritorijom, prenois Tanjug.

Projekat izgradnje hotela gitare vredan 1,5 milijardi dolara, zajedno sa novcem za koncerte koji će dodatno u kompleks koji se prepoznaje iz aviona, privlačiti turiste iz svih delova sveta.

Na svečanom otvaranju krajem oktobra bili su Džoni Dep, Morgan Friman, Maroon 5, i brojne ličnosti svetskog džet seta, a početkom novembra u tom hotelskom kompleksu nastupili su Sting i Andrea Bočeli.

Među hotelima neobičnog izgleda je i kineski Tianzi, ili kako ga zovu Hotel sina neba, koji je odmah po izgradnji ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća zgrada-slika na planeti. Na njoj je božanstvo koje donosi prosperitet i dugovečnost.

U Severnoj Koreji je podignut veliki hotel u obliku kruzrera, izgrađen na litici iznad plaže, a u Turskoj onaj što podseća na Titanik.

Hotel “sastavljen od 120 limenki piva” nalazi se u Danskoj, a tu su i oni u obliku gnezda ili NLO.

Planetu krase i brojne zgrade jedinstvenog izgleda poput ogromne korpe u Ohaju u SAD, ali i onih u obliku cipela ili životinja – od ribe u kojoj je indijski Nacionalni savet za razvoj ribarstva, do kornjače u Indoneziji, slona u Rusiji, psa ili mačke – a jedna od takvih u nemačkoj je pretvorena u vrtić.

Među najzanimljivijim je, ako se izuzmu one najpoznatije poput “kuće koja pleše” u Pragu i muzička škola u Kini koja izgleda kao koncertni klavir na koji je oslonjen kontrabas ili zamagljena zgrada u Švajcarskoj i evropski Gugengajhm, …

Na tom spisku je i Forest spiral, zgrada u obliku spirale na čijem krovu je šuma, a urađena je po dizajnu Hundertwassera, kao i ona u Danskoj čiji krov ima oblik rolekrkostera.

Kada je reč o neobičnosti, ne bi trebalo zaboraviti ni jednu od najvažnijih znamenitosti Moskve – hram Svetog Vasilija Blaženog a ni briselski atomijum kao ni najživopisnije i najveselije zgrade poput Happy Rizzi House, u nemačkom Branzviku.

Foto: EPA-EFE (Cristobal Herrera)

Total
0
Shares
Previous Article
Bassekou-Zagreb

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba odličnim koncertom otvorili 11. Zagrebački Jazz Festival

Next Article
Godspeed You Black Emperor

Žedno uho koncertom Godspeed You! Black Emperor u Tvornici 22.11. zaključuje svoj rad