Ovo su najbolji džez albumi svih vremena

Predstavljamo vam listu džez albuma koji su naširoko smatrani najboljim osvarenjima ovog pravca.

Telonijus Mank – „Genius of Modern Music vol.1 & 2.“

Iako snimljen 1948. godine album je izdat 1951. Objavljen je u još tri verzije i to 1956. 1989. i 2001 godine. Na prvoj verziji nalazilo se 12 pjesama, a kasnija izdanja imala su po 21.

Weather Report – „Heavy Weather“

Najuticajniji album grupe Weather Report snimljen je 1977. godine. Poznat po inovativnoj džez fuziji album je ostao upamćen i po radu basiste Džaku Pastorijusu, kasnije basisti Herbi Henkoka, Karlosa Santane, Peta Metinija i mnogih drugih.

Čarli Parker – „Bird and Diz“

Zajednički album Čarli Parkera i Dizija Gilespija. Na albumu se nalazilo osam pjesama (koje je uglavnom napisao Parker) i izdat je 1952. godine.

Herbi Henkok – „Head Hunters“

„Head Hunters“ je vjerovatno najinovativniji album velikog vizionara Henkoka. Objavljen je 1973. godine i na ostvarenju se nalaze samo četiri pjesme.

Djuk Elington – „Ellington at Newport“

Jedan od najboljih primjera orkestralnog stila u džezu. Album je objavljen 1956. godie, a 1999. objavljena je remasterizovana verzija od dva diska, na kojoj se nalazilo čak 40 pjesama.

Ornet Kolman – „The Shape of Jazz to Come“

Treći album Kolmana utemeljio je saksofonistu kao glavnog inovatora pokreta „free jazz“. Album je objavljen 1959. godine, a na njemu je Kolman sarađivao sa Donom Čerijem, Čarli Hadenom i Bilom Higinsom.

Čarls Mingus – „Mingus Ah Um“

Album „Mingus Ah Um“ bio je prvi album koji je objavila poznata izdavačku kuća Columbia Records. Omot albuma odradio je poznati grafički dizajner Nil Fudžita.

Dejv Brubek – „Time Out“

Album po sadržaju predstavlja fuziju tzv. cool i West Coast džeza. Stekao je veliku popularnost i svrstan je na drugo mjesto Billboardove top-liste pop albuma, a kasnije dobio i platinasti status od RIAA.

Džon Koltrejn – „A Love Supreme“

Album „A Love Supreme“ se smatra jednim od najvećih Koltrejnovih radova, a na njemu je do posebnog izražaja primjetna miješavina hard bop stila autorove rane sa free jazz stilom kasnije karijere.

Majls Dejvis – „Kind of Blue“

Majls Dejvis je začetnik mnogih džez stilova (cool, modern bop, fuzije, modernog džeza, fanka) a ostvarenjem „Kind of Blue“ ostaće upamćen kao jedan od najuticajnijih džezera svih vremena. Album je izdat 1959. godine, a magazin Rolling Stone svrstao ga je na 12. mjesto 500 najboljih albuma muzičke industrije svih vremena.

kliker.tv

Total
0
Shares
Previous Article

Heroji garažnog roka The Gories u Beogradu

Next Article

Poznati datumi i mjesta održavanja svirki za 13. Mostar Blues & Rock Festival