Share
Pitchfork: Najbolje muzičke knjige objavljene u 2019. godini

Pitchfork: Najbolje muzičke knjige objavljene u 2019. godini

Memoari, biografije i autobiografije muzičara oduvijek su privlačile pažnju među poklonicima njihove muzike, ali neke knjige iz tog, muzičkog žanra vrijedi pročitati bez obzira na to koju muziku slušate. Tokom 2019. godine, objavljen je veliki broj “muzičkih knjiga”, a sajt Pitchfork izdvaja najbolje, prenose Vijesti.

A Song for You: My Life With Whitney Houston

Ako pažljivo pogledate fotografije iz privatnog života čuvene pjevačice Vitni Hjuston, gotovo na svakoj ćete u pozadini primijetiti Robin Kraford. Kao bivša asistentkinja i kreativna direktorka, Kraford je bila nezamjenjiva za Hjuston tokom njene svjetske karijere. Ali njihovo zajedničko putovanje obilježili su brojni tračevi, naročito od kako je Kraford napustila muzičku industriju 2000. godine – da li su njih dvije zaista bile prijateljice iz djetinjstva ili je njihova veza bila puno dublja. Istina je, prema memoarima Kraford “A Song for You” mnogo komplikovanija. Ona je odala počast svojoj prijateljici sa iskrenim, zabavnim, a ponekad i tragičniom anegdotama, od njihovog upoznavanja, pa do odnosa sa Bobijem Braunom

Bass, Mids, Tops: An Oral History of Sound System Culture

“Bas je fundamentalan. On prodire kroz zidove i podove, obilježavajući naše socijalne i antisocijalne prostore”, piše Džo Mags, koautor ove knjige u njenom uvodu. “Bass, Mids, Tops” koji uz Magsa potpisuje i Brajan Dejvid Stivens, pokušava da prati ove talase unazad, sve do samog izvora – kulture zvuka karipskih migranata u Velikoj Britaniji, a zatim analiziranje njihove muzike kroz reggae, post-punk, hip-hop, jungle, grime, dubstep… Ova knjiga sadrži i veliki broj intervjua sa muzičarima iz različitih generacija, poput Denisa Bovela i Storma.

Cruel to Be Kind: The Life and Music of Nick Lowe

Britanski muzičar, tekstopisac i producent Nik Lov ima tako bogatu karijeru da njegove priče prenesene na papir mogu ispuniti na desetine milja dugačak put. Međutim, on nikada nije planirao da ih zapiše, a tu na scenu stupa Vil Birč. Autor ne samo da je bio jedan od učesnika pub rock scene ‘70-ih, već je lično prisustvovao avanturama Lova. Upravo zato, “Cruel to Be Kind” ne skriva greške koje je glavni junak činio, ali i otkriva na simpatične načine zašto mu je trebalo deset godina da završi “The Beast in Me” za nekadašnjeg tasta Džonija Keša ili kako ga je udarila struja na jednom od prvih nastupa.

Darkly: Black History and America’s Gothic Soul

Suštinu cijele knjige “Darkly”, spisateljica i kreativna direktorica javne biblioteke u Bruklinu, Lejla Tejlor, opisuje na samom početku, rečenicom: “Kao tinejdžerka nisam morala da pričam o svojim osjećanjima. Poster Joy Divisiona je to činio za mene”. Ona zadire u kulturnu istoriju diskutujući o elektronskom duu Drexciya koji je ujedno bio i kult sa sopstvenom, izmišljenom mitologijom, rasizmu Edgara Alana Poa, robovlasništvu i horor pričama… Do momenta kada stigne do muzike čitaoc već ima izgrađen sociopolitički stav.

Go Ahead in the Rain: Notes to A Tribe Called Quest

“Go Ahead in the Rain” nije samo ljubavno pismo jednom od najboljih hip hop grupa ikada, to je ujedno i briljantno upakovana poema koja se spaja sa bitovima, tekstovima i džezu koji je i činio Tribe Called Quest.

“Oni su učinili da žanr koji je dominirao njihovim albumom bude željen kod publike, a ne album u žanru koji je publika tražila”, piše autor Hanif Abdurakib, koji isto tako, kao veliki fan umije da prepozna greške koje su muzičari napravili.

“Čini se da je lakoća sa kojom su pristrupali ranijem materijalu odletjela kroz prozor”, komentariše on posljednji album sastava iz 1998. godine “The Love Movement”.

High School

Od prve borbe bendova u njihovoj srednjoj školi, muzička priča Tegan i Sare Kvin je vrijedna slušanja – priča o bliznakinjama koje osvajaju svijet. U na momente presmiješnim, a dijelom veoma tužnim memoarima, one se smjenjuju u pisanju poglavlja u kojima se osvrću na tinejdžerske dane. Između spavanja kod prijateljica, preko koncerata i tuča, do velikih snova “High School” donosi mudrost mladosti, ali i kompleksnost umova identičnih blizanaca.

The Searing Light, the Sun and Everything Else: Joy Division: The Oral History

U “The Searing Light, the Sun and Everything Else”, dugogodišnji istoričar pank muzike Džon Savidž bilježi četvorogodišnji rad Joy Divisiona i njihov uticaj koji je ostao za sva vremena, a kroz iskustva članova koji su i danas živi. Ovi intervjui otkrivaju nove strane priča o post-punk bendu, koje čak ni najvjerniji fanovi nisu znali, uključujući i brojne anegdote o propalim koncertima, ali i događaje sa uspješnih svirki. “The Searing Light, the Sun and Everything Else” pokazuje kako su četiri mladića kanalisali svoje situacije i tamu industrijskog Mančestera u nešto lijepo.

Soulless: The Case Against R. Kelly

Ova godina ostaće upamćena i po tome što je R.Kelly konačno “pao”. U januaru ove godine dokumentarna serija “Surviving R. Kelly” inspirisala je istrage koje su na kraju dovele do hapšenja muzičara. U junu, Džim DeRogatis je objavio “Soulless: The Case Against R. Kelly”, knjigu sastavljenju od izvještaja o Kelijevom životu i kriminalu tokom proteklih deset godina. Ona je značajna ne samo zbog detaljnih istraga, već i najboljem obliku novinarskog istraživanja koje je na kraju dokazalo krivicu.

Time Flowing Backwards: A Memoir

Ako ste već zainteresovani za indie rock sa Novog Zelanda iz ‘80-ih i ‘90-ih godina prošlog vijeka, onda su memoari Grejema Džeferisa nešto što morate pročitati. Ali čak i ako nikada niste čuli za post-punk bendove “Nocturnal Projections”, “This Kind of Punishment” i “Cakekitchen”, “Time Flowing Backwards” je zanimljiva bajka o jednoj muzičkoj deceniji. Od 1990. godine kada kupuje kartu u jednom pravcu za London, preko pokušaja da se zaposli, putovanja po Evropi i povratka na Novi Zeland, pa do osnivanja “Cakekitchen” benda, čitaoc prati Džeferisa. Priče su toliko uvjerljive da mame emocije u momentima kada glavnom junaku organizatori otkažu nastup, izgubi smještaj ili djevojku i kada se pita šta će činiti dalje.

“Nekoliko puta sam bio veoma blizu katastrofe. Ali nikada nisam došao do tačke odakle nisam mogao da se uspuzam do vrha”, piše on.

Walk This Way: Run-DMC, Aerosmith, and the Song that Changed American Music Forever

Kako je jedan rok bend pomogao da hip hop dođe do MTV-a? Ova priča do detalja je ispričana u knjizi novinara Washington Posta, Džofa Edgersa. To je ujedno i priča o Run DMC-u i njihovom producentu Riku Rubinu, ambicioznom Njujorčaninu koji je imao ludu ideju o fuziji rep i rok muzike. Rubin je bio taj koji je ubijedio skeptične članove Run-DMC-a na saradnju sa Aerosmithom. Najveći fokus je na zaraznoj pjesmi iz 1986. godine “Walk This Way” koja je za sva vremena izmijenila pop kulturu – Dovodeći rep u mejnstrim i mijenjajući televizijski program prilagođen bijelcima.

Why Karen Carpenter Matters

“Why Karen Carpenter Matters” nosi priču o pop muzici iz komšiluka, koja leži na mitologiji bijelih kapitalista, ali se knjiga Keren Tongson ipak najviše suočava sa onima koji su na marginama američkog društva. Autorka otkriva kako se uzika Karoenter lako može odnositi na imigrante, LGBTQ zajednicu, ljude obojene kože… Tongson to zna najbolje, jer je kako sama ističe, lezbijka koju su roditelji sa Filipina nazvali po Keren Karpenter. Istražujući o imenu koje nosi težinu, ona piše memoare, istoriju i kritiku kulture u isto vrijeme, vodeći računa najviše o dinamičnom odnosu između umjetnika i slušaoca.

Year of the Monkey

Posljednja knjiga Pati Smit, odnosno memoari “Year of the Monkey” čini se kao logičan korak nakon njene fantazije iz 2015. godine “M Train”. Ova knjiga je veoma zanimljiva, kao i pristup Smit koja stručno navigava čitaoca do samih ivica vjerovanja, gurajući granice i šireći prostor mašte, tako da kroz taj svijet može putovati zajedno sa njom.

Foto: Pitchfork