Počeo Demofest XI, 2018

19. juli, 2018. godine je zvanično otvoren jedanaesti po redu Demo Fest u Banjaluci. Najveći festival demo bendova u jugoistočnoj Evropi.

Tvrđava Kastel će i sada već tradicionalno ugostiti festival koji je pod pokroviteljstvom Nektar pivare i kompanije Huawei i ove godine spremio bogat program u sva tri dana.

Predavanja o muzici, o radu oko iste i radionica sa sličnim temama, Silent Disco, sve je to uz standardan program ove godine ubacila firma organizator, Aquarius.

Godinama unazad brendovani kao jedan od generalno najboljih festivala u Evropi koji dozvoljava demo bendovima da pokažu šta mogu i umiju, Demo Fest će i ove godine ostati vjeran svom običaju da uz nove, nadolazeće, mlade bendove počasti posjetioce svjetskim i regionalnim zvijezdama u revijalnom dijelu programa.

Ove godine u žiriju koji odlučuje o progresu bendova ka finalu su: Mirela „Remi“ Priselac, Darko Rundek, Zdenko Franjić, Igor „Niggor“ Lazić, Nikola „Kolja“ Pejaković i Brankica Janković.

Festival je počeo 19. jula u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel otvaranjem izložbe rock fotografija “Muzika u očima Slobodana Rašića” i projekcijom filma “Zarobljeno vreme”, nakon čega je održana konferencija za medije, na kojoj je direktorica festivala Brankica Janković svečano i otvorila festival.

Poslije otvaranja, posjetioci su mogli prisustvovati promociji prvog albuma banjalučkog Jazz Poesy Cabaret, kao i predavanje i radionici “Autorsko pravo u muzici” održanoj od strane Nikole Jovanovića.

Odlučeno da prvi dan festivala posjetioce zabave bendovi Wolfram (trećeplasirani bend na prošlogodišnjem izanju Demo Fest), Magnifico & Serbian Army Orchestra i Splitski hip hop trio Dječaci.

Lični utisak je da su Banjalučani najbolje dočekali bend Dječaci i sjajno se proveli uz ove repere. Da vas još obavijestimo koji bendovi iz prve večeri prošli u finale: Captain Morgan’s Revenge (Novo Mesto), Fire in Cairo (Zagreb), Olivera Popović (Novi Sad), Vin Triste (Beograd), Herz (Beograd), Monstruoz (Sarajevo) i Biljke (Bela Crkva).

U petak 20. jula, od 16.30 časova, drugi dan festivala, održaće promocija još jednog muzičkog prvenca. Tyger Lamb, drugoplasirani bend prošlogodišnjeg Demo Festa. Oni su tu da predstave svoj debi album “Born into This”. Pored njih tu će u recijalnom dijelu nastupiti Darko Rundek & Ekipa, te Marko Louis.

Isti dan od 17.30 časova, održaće se radionica poznatog muzičara, glumca, scenariste i „naše gore lista“, Nikole „Kolje“ Pejakovića, koji je ove godine i jedan od članova žirija festivala.

Treći dan dnevnog programa, subotu 21. jula, biće održana promocija grupe Slonz, pobjednicima Demo festa X, prošle godine. Ujedno bend će održati i koncert na ovogodišnoj finalnoj večeri revijalnih izvođača.

Takođe posljednji dan festivala, u Kamenoj kući na Kastelu od 16.30 časova posjetioci će biti u mogćunosti da upoznaju a ujedno i pitaju sve što žele znati, legendarnog izdavača Zdenko Frljić (Slušaj Najglasnije!).

Uz Slonz, u recijalnom dijelu Demo Fest će ugostiti dr. Nele Karajlića i stare pankere, bend Goblini.

Dnevni program će biti zatvoren sa predavanjem i radionicom koju će voditi Darko Rundek, muzičar, režisir, pjesnik i glumac, koji će se Banjalučkoj publici predstaviti od 17.30 časova.

Valja opet napomenuti da je ulaz na sve večeri Demo Festa besplatan do 21 čas, poslije toga ulaz se plaća 5KM.

Piše: Aleksandar Saradžić    Foto: Demofest (Zlatan Lipljanac)

Total
2
Shares
Previous Article
Nisville jazz teatarski festival

Nisville jazz teatarski festival - Jazz teatar između New Orleansa, Kaira i Šangaja

Next Article
Mad Professor i U-Roy 16. Seasplash festival

Nastupima reggae i dub legendi na tvrđavi Punta Christo otvoren 16. Seasplash festival