Share

Podgorička promocija knjige Dušana Vesića ”Magi – kao da je bila nekad”

KIC ”Budo Tomović” i portal Art mozaik organizuju podgoričku promociju knjige ”Magi – kao da je bila nekad”  čuvenog ex yu novinara Dušana Vesića koja će biti održana danas, 11. septembra u Multimedijalnoj sali KIC-a sa početkom u 20 sati.

Ova biografija  u izdanju ”Lagune”  posvećena je Margiti Stefanović, klavijaturistkinji benda EKV i heroini jugoslovenskog rokenrola.

Na promociji će, pored autora, govoriti  novinari i publiciste  Vanja Kovačević i Željko Milović kao i direktorica KIC-a Snežana Burzan, a medijatorka večeri biće Tanja Rađenović Stanojević. Gost večeri biće i muzičar Sreten Radulović koji će uz gitaru, podsjetiti publiku na najpoznatije hitove kultnog rok sastava EKV.

Novinar Ivan Ivačković kazao je o ovom djelu: ”Sa ljubavlju koja ne umanjuje razboritost i nepotkupljivošću koja ne slabi emociju, Dušan Vesić je ispisao važnu i potresnu knjigu o velikim mukama, blistavom daru i tragičnom kraju najveće heroine jugoslovenskog rock’n’rolla.  Njegova priča o Margiti Stefanović, koliko teskobna toliko i poštena, koliko gorka toliko i iskrena, nije samo nezaobilazan dokument za svakoga ko voli i poštuje Magi, nego i ogledalo u kojem će se prepoznati oni koji su umeli da ublaže njen bol, oni koji su se okoristili njenom nemoći i oni koji su pokazali ravnodušje pred njenim strašnim patnjama.  U isto vreme, to je razorna priča o usponu i propasti jugoslovenske srednje klase i licu i naličju Beograda. ”Dušan Vesić je rođen u Beogradu 1959. godine. U periodu od 1980. do 1990. pisao je za gotovo sve relevantne jugoslovenske novine i časopise promovišući rok kulturu. Bio je urednik za domaću scenu u časopisima Rock i Pop Rock, kao i direktor Festivala zabavne muzike Beogradski šlager – Menadžer (1993-1995). Napravio je osam dokumentarih TV serija i filmova, među kojima i kultni serijal Rockovnik (40 epizoda) i film EKV – Kao da je bilo nekad. Objavio je tri knjige o Bijelom dugmetu: Lopuže koje nisu uhvatili (1985), Šta bi dao da si na mom mjestu (2014) i Bijelo dugme – 40 godina (sa Sinišom Škaricom, 2014). Živi u Beogradu.