zavrsen-15-dorf-u-vinkovcima

Podjelom nagrada završen 15. DORF festival u Vinkovcima

Povezivanjem programa 9. Antičkih filmskih večeri i 15. Festivala dokumentarnog rock filma DORF, slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 16. do 21. kolovoza uživali su u projekcijama recentne dokumentarne produkcije, uz popratni program.

15. DORF je u četvrtak svečano otvorio Damir Dekanić, župan Vukovarsko – srijemske županije. Prikazano je ukupno 9 glazbenih dokumentarnih filmova iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Velike Britanije, od kojih 4 premijerno prikazanih u Hrvatskoj uz jednu svjetsku premijeru.

O najboljem DORF 2021 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučili su Andrej Korovljev (redatelj i autor prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma „Tusta“, predsjednik žirija), Tanja Kvorka (novinarka i urednica rubrike kultura i showbiz u Glasu Slavonije) te Vjeran Hrpka (filmski snimatelj).

Prema mišljenju žirija „Film „Indexi“ (BiH, Radio televizija BiH, 2020.)autorskog dvojca Zoran Kubura/Bojan Hadžiabdić je iscrpna biografija sarajevske rock grupe koja je probijala led i utabala puteve autorskoj glazbi gotovo istovremeno sa zapadnim kolijevkama rock muzike. Dojmljivo je kako film nipošto ne eksploatira nostalgiju i na ostacima minulih vremena konstruira emotivni diskurs,  već takav suptilno i organski izvire iz filmske građe i ljubavi prema fenomenu Indexa. Gledajući film nismo se mogli otrgnuti osjećaju da je ta ljubav rasla i stasavala pri samoj stvaralačkoj filmskoj odiseji autora te da su dugogodišnjim radom, što snimajući, što u montaži, pronalazili nove iskre koje su razbuktavale inicijalni žar zbog kojeg su se uhvatili u koštac sa zahtjevnom temom koja prevazilazi priču o jednom bandu i jednoj glazbi. Raditi muzički film o prošlosti te ga načiniti svježim i posebnim, informativnim i zabavnim, poetičnim i inspirativnim te zanimljivim svim generacijama težak je zadatak koji rijetki svladaju, a Kubura i Hadžiabdić nalaze se među takvima i s razlogom će odnijeti nagradu DORF-a za najbolji film 2021. godine u Sarajevo.“

Dva filma dobila su posebno priznanje žirija – „One su tu“ autorice Andrijane Mirne Marin i „Rock bozon“ (Hrvatska, Istra film, 2021.) riječkog autora Bernardina Modrića. U obrazloženju žirija, koje se u integralnoj verziji nalazi na službenoj festivalskoj stranici stoji „U očekivanju još ovakvih filmova i što više dijaloga te artikuliranja svojih (i generacijskih) pogleda i razmišljanja, čestitamo i dajemo im posebno priznanje. Debitantski film mlade redateljice Andrijane Mirne Marin, važno je djelo, jer progovara o zapostavljenoj temi koja je i dalje na marginama, kao mnoge druge tzv. “ženske stvari” u našem društvu. Film „ Rock bozon“ propituje recentne tokove na kulturnoj sceni grada Rijeke te kroz prizmu „RI-rocka“ problematizira trendove koje susrećemo kako u glazbi tako i u društvu uopće.  Jedan je od rijetkih filmova koji pokušava razotkriti cijeli spektar generacijskog i kulturološkog sraza ,  urbanu rock scenu s jedne strane  i  metastazirajući napredak zatupljujućeg trenda poput „cajki“ sa druge,  kao i svega što se može poistovjetiti sa time.“

Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje snimatelju i redatelju Radislavu Jovanovu Gonzu. „S nama je već bio predstavivši cool selekciju spotova na DORFu 2008. godine, a ovom nagradom mu se želimo zahvaliti za pomicanje granica u našoj vizualnoj, video kulturi – svježinom i energijom u impresivnom broju spotova. Raznovrsnim rješenjima i autorskom rukopisu kojim je postavio standarde, Gonzo je podigao letvicu visoko kao nitko prije i – otvorio mnogim bandovima ali i filmskim autorima nove mogućnosti i publiku. Uživali smo u spotovima i radujemo se igranim filmovima i sljedećim projektima, sigurni da će biti izvrsni.“ Gonzo zbog obaveza nije mogao doći u Vinkovce na dodjelu, nagrada će mu naknadno biti uručena u Zagrebu.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu glazbenom promoteru i organizatoru niza važnih festivala Mati Škugoru uručio je Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač festivala uz riječi „Sigurni smo da će Mate i dalje nastaviti sa novim iznenađenjima za nova pokoljenja, a ova mala gesta znak je naše zahvalnosti njemu ali i cijeloj Ekipi (Bara, Vrana, Darko…), koja nam je učinila protekla desetljeća glazbeno ljepšim, otvorila nove vidike i pokazala ljubav&strast, kao stav, kao…jedini put ka sreći.“

Unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu već petu godinu izradio je splitski kipar&strip autor Miro Župa.

Ovogodišnji DORF plakat izradio je designer Tomislav Vranić, iz Zagreba.  Martin Peranović iz Otoka zaslužan je za ovogodišnji festivalski vizualni identitet.

U kultnom vinkovačkom rockabilly baru Hang Loose održan je 15.OFF DORF program – promocija knjige „Glazba za žedno uho“ u suradnji sa knjižarom Rockmark, izložba plakata iz kolekcije Žedno uho Mate Škugora i promocija županjskog magazina i virtualnog kolektiva 46pgs.U glazbenom dijelu programa predstavili su se u zanimljivom zajedničkom nastupu vinkovački beatboxer Mislav Medić Lil’Bear i virtuoz na usnoj harmonici Igor Đeke Harp Explosion, nakon svečanog proglašenja pobjednika.

Podsjećamo, tijekom Filmskog tjedna, u utorak i srijedu održane su 9.Antičke filmske večeri u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci. Prikazani su filmovi „Kino Crvena zvijezda“ i „Ratni reporter“ ovogodišnjeg dobitnika nagrade za doprinos filmu i arheologiji „Stojan Dimitrijević“ Silvestra Kolbasa fotografa, snimatelja i redatelja, te filmskog pedagoga, te nagrađivani dokumentarni film „O jednoj mladosti“ (Hrvatska, ADU Zagreb, 2020.) Ivana Ramljaka. U popratnom programu, već tradicionalno, održano je predavanje s novostima iz Gradskog muzeja Vinkovci i filmsko-glazbeni kviz powered by Klasik TV koji je vodio poznati kvizaš Mario Kovač.

Filmski tjedan u Vinkovcima 2021. organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci, Vukovarske-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Partneri su Gradski muzej Vinkovci i Dilj NEXE grupa te Hang Loose bar Vinkovci.

Najbolji film u regionalnoj konkurenciji

Žiri u sastavu Andrej Korovljev, Tanja Kvorka i Vjeran Hrpka odlučio je nagraditi kao najbolji film u konkurenciji DORF 2021

„Indexi“, autori: Zoran Kubura i Bojan Hadžiabdić

Film „Indexi“ autora Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića iscrpna je biografija sarajevske rock grupe koja je probijala led i utabala puteve autorskoj glazbi gotovo istovremeno sa zapadnim kolijevkama rock muzike. Iako koncipiran bez eksperimenata, kronološki i linearno, film Indexi nipošto nije „klasičan“ informativni uradak televizijskog formata u kojem doznajemo puno, a osjetimo malo. Dapače, autori su, osim predanog i iscrpnog istraživačkog rada koji je obilato prisutan u svakom segmentu filma, utkali pregršt emocija – onih koje s publikom dijele sudionici filma, ali što je bitnije i sami autori. Dojmljivo je kako film nipošto ne eksploatira nostalgiju i na ostacima minulih vremena konstruira emotivni diskurs,  već takav suptilno i organski izvire iz filmske građe i ljubavi prema fenomenu Indexa. Gledajući film nismo se mogli otrgnuti osjećaju da je ta ljubav rasla i stasavala pri samoj stvaralačkoj filmskoj odiseji autora te da su dugogodišnjim radom, što snimajući, što u montaži, pronalazili nove iskre koje su razbuktavale inicijalni žar zbog kojeg su se uhvatili u koštac sa zahtjevnom temom koja prevazilazi priču o jednom bandu i jednoj glazbi. Raditi muzički film o prošlosti te ga načiniti svježim i posebnim, informativnim i zabavnim, poetičnim i inspirativnim te zanimljivim svim generacijama težak je zadatak koji rijetki svladaju, a Kubura i Hadžiabdić nalaze se među takvima i s razlogom će odnijeti nagradu DORF-a za najbolji film 2021. godine u Sarajevo.

Posebno priznanje žirija

U očekivanju još ovakvih filmova i što više dijaloga te artikuliranja svojih (i generacijskih) pogleda i razmišljanja, čestitamo i dajemo posebno priznanje sljedećim filmovima:

„One su tu“ i „Rock bozon“

“One su tu”, redateljica Andrijana Mirna Marin

Debitantski film mlade redateljice Andrijane Mirne Marin, važno je djelo, jer progovara o zapostavljenoj temi koja je i dalje na marginama, kao mnoge druge tzv. “ženske stvari” u našem društvu. To se događa unatoč činjenici što su žene na (rock) sceni otkako ona postoji i ostavljaju prilično dubok trag i jedva čekamo još dokumentiranih materijala ovako talentiranih autorica. Ekskluzivan backstage uvid u živote glazbenica – Sare Renar, Billie Joan, Seven Mouldy Figs, Punčki, Mary May i Nine Romić, otkriva kroz kakve se sve džungle predrasuda moraju probijati. Uz intimne razgovore s glazbenicama, u filmu se može čuti i sjajna glazba koju stvaraju, što će sigurno mnoge gledatelje potaknuti i da dođu na koncert, odnosno detaljnije upoznaju zanimljive autorske osobnosti i vrlo vitalnu domaću underground scenu.

„Rock Bozon“, redatelj Bernardin  Modrić

Film „ Rock bozon“ redatelja Bernardina Modrića propituje recentne tokove na kulturnoj sceni grada Rijeke te kroz prizmu „RI-rocka“ problematizira trendove koje susrećemo kako u glazbi tako i u društvu uopće.  Jedan je od rijetkih filmova koji pokušava razotkriti cijeli spektar generacijskog i kulturološkog sraza ,  urbanu rock scenu s jedne strane  i  metastazirajući napredak zatupljujućeg trenda poput „cajki“ sa druge ,  kao i svega što se može poistovjetiti sa time.

„Rock bozon“ je film koji se kao i glazba koju ima u fokusu , bavi problemom i na sav glas progovara u ime kreativne manjine. Redatelj Bernardin Modrić nema nostalgični pristup i ne kuka za minulim vremenima već nam donosi jasan stav i podcrtava bitno kako bi gledatelj sam postavljao pitanja i tražio odgovore, što je najbitnija kvaliteta filma.

 

Total
0
Shares
Previous Article
DRUM DUM FEST 10

Drum Dum Fest 10 otvara konkurse

Next Article
SindromZ limunada

SindromZ predstavio novi singl i spot “Limunada”