Share
Poslednji album Čaka Berija izlazi u petak

Poslednji album Čaka Berija izlazi u petak

Poslednji album Čaka Berija “Chuck” biće objavljen u petak, posle skoro četiri decenije stvaranja.

Tako će biti stavljena dostojna tačka na karijeru čoveka koji je spojio bluz, ritam i bluz i kantri u zvuk koji je od pedesetih godina promenio kulturnu scenu – rokenrol. Na albumu Čakov sin Čarls Beri Junior i njegov sin Čarls Beri Treći sviraju gitare, dok Ingrid Beri-Klej, jedna od tri ćerke Čaka Berija, peva i svira harmoniku.

Neke od novih pesama imaju ritam koji podiže na noge poput hitova “Maybellene” i “Roll Over Beethoven”, a “Lady B. Goode” vraća u dane kada je čuveni Džoni B. Gud (iz pesme ‘Johnny B. Goode’) postao muzička zvezda i izdao devojku koja ga je volela i pomogla mu u karijeri.

Beri Junior je rekao da njegov otac novi album nije pravio kao svoje nasleđe nego kao svaki drugi album, samo je ovome “trebalo duže da se završi”. Prema rečima Džima Marsale, čoveka koji je 41 godinu bio basista u Berijevom bendu, rad na albumu je počeo 1979, ubrzo posle izlaska izdanja “Rock It”.

Beri je 10 godina radio na novim pesmama, ali su svi snimci uništeni u požaru koji je 1989. zahvatio njegov studio u Sent Luisu. Posle požara je Beri, po rečima sina, samo napravio novi studio i nastavio da radi. Koncerte je držao redovno do svoje 88. godine.
– Činjenica da je promenio svetsku kulturu spajajući muzikom crnu i belu decu je verovatno najveće dostignuće. Imao je neverovatan uticaj – rekao je Džo Edvards, vlasnik kultnog restorana “Bluberi hil” u Sent Luisu u kome je Beri imao nastupe jednom mesečno. Pionir rokenrola je album najavio u oktobru, na svoj 90. rodjendan, a njegova smrt u martu je samo pojačala dirljivost albuma.
beta.rs