Possessed: Svih sedam crkava otvoreno u Močvari

Petak (21.07.) je bio dan kada se u Zagrebu očekivala najveća metal svirka ove ljetnje sezone. Bilo je vrijeme da američke i svjetske ikone death metala, Possessed, zasviraju u klubu Močvara.

Čak ni kiša koja je sporadično i u ogromnim valovima presjecala sunčani dan nije uspjela da omete organizovanje svirke ovih pionira death metal žanra.

Ovaj koncert je bio koncipiran kao mini-fest, jer je na posteru bilo čak šest bendova. Zbog problema Possesseda na granici, pri ulaska u Hrvatsku, to je značilo da se satnica mora pomjeriti, pa su sve grupe dobile skraćeno vrijeme za nastup.

Bendovi Serpentslain, Vapor, Stoic Suffering i Matt Miller dali su sve od sebe da zagriju publiku koja se mahom trudila da se ohladi vani jer je u Močvari bio živi pakao po pitanju temperature.

Na binu prije glavnih zvijezda večeri, izlazi varaždinsko-zagrebački bend Bezdan. Oni su svojom black/thrash metal svirkom uistinu bili prava podrška za ono što je trebalo uslijediti poslije njih.

Poslije izuzetno intenzivne svirke svih predgrupa, na pozornicu Močvare dolazi Possessed. Od samog početka bend pokazuje zašto su glavna grupa večeri, te kako se vlada atmosferom i energijom.

Džef Bekera i njegovi momci su izvrtili cijelu diskografiju ovog ikonskog benda. Od “Seven Churches”, preko “Beyond the Gates” i “Eyes of Horror”, pa sve do posljednjeg albuma “Revelations of Oblivion” iz 2019. godine.

Niti jedne sekunde nije bilo prostora da se uzme predah. Taman kada biste htjeli malo da izađete iz prostora i uzmete vazduha, mogli biste čuti Džefa kako najavljuje pjesmu i to je zasigurno hit. Uvijek bi bilo nešto kao “Beyong the Gates” ili “Death Metal”.

Da ne znate koliko je Possessed star bend i da ne znate koliko Džef Bekera vedri i oblači death metal žanrom, rekli biste da je ovo grupa sastavljena od momaka od po 25 godina. Prosto, iz tog razloga što ovi ljudi ne prestaju da isporučuju ogromne količine energije svojoj publici.

Na kraju dana, najbitniji osjećaj za svakog posjetioca koncerta, ne samo metal, nego bilo kojeg drugog žanra, je osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva. Possessed je tu zasigurno pri samom vrhu.

Sada, ovako kada su se osjećaji i utisci slegli, možemo zasigurno reći da je Possessed bio najveličanstveniji dijamant ljetnje koncertne sezone.

Ali, ima još važnija činjenica, to je da organizatorske ekipe iz Abyssal Booking i Nasty Events lagano i sigurno krstare prema jačoj ligi. Oni su dokazali da bez prevelikih problema mogu organizovati svirke impoznatne magnitude.

Sve se to moglo ogledati u sjajnom broju prisutnih na jednoj metal svirci. Svi mi znamo da kroz region, metal koncerti, već odavno ne prikupljaju toliko veliki broj ljudi.

Total
0
Shares
Previous Article

Drugo veče "ŠA festa" u Prijedoru u znaku teatra i mališana

Next Article

Freshwave Festival: Banjalučki događaj sa prefiksom "globalni"