ŠA-Fest-2019

Potpun trijumf ŠA Festa

Muzički festival „ŠA Fest“ održao se po drugi put u Prijedoru 9. I 10. avgusta. Ovaj festival je pokrenut u čast prerano preminulog pjevača, gitariste i saksofoniste grupe Tattoo i cijenjenog slikara, Dalibora Popovića Mikše

Kao što je  Mikša bio raznovrstan i dinamičan umjetnik, tako i ovaj festival  podržava različite umjetničke forme i nudi raznovrstan program. Uvod u „ŠA Fest“ predstavljala je „ŠA Ulica“ koju su činile tri bine (Teatar trg, Muzički stejdž i Art kutak) raspoređene na glavnom  gradskom šetalištu. Tu se program održavao dva dana prije centralnog muzičkog festivala i sav sadržaj bio je besplatan. Najmlađa publika mogla je da učestvuje u različitim radionicama dok su ostali uživali u pozorišnim predstavama („Đurologija“ Branka Đurića i „Celo telo tu me boli“ pozorišta Jazavac), muzičkom programu (Combine Quartet, Ketpool, The Bechars...) kao i u umjetničkim djelima u Art kutku. „Ša Ulica“ se pokazala kao pun pogodak jer je u cijelom gradu stvorila živu festivalsku atmosferu i stekao se utisak da cijeli grad diše u ritmu „ŠA Festa“.

ŠA-Ulica-2019

Nakon „ŠA Ulice“ uslijedio je centralni događaj „ŠA Fest“ koji se odigrao u Ljetnoj bašti Prijedor.

Festival je otvorio sjajni beogradski sastav Irie FM odsviravši svoje najveće hitove kao što su „Putevi“ i „Kliziš“. Nakon njih uslijedio je Stuttgart Online predvođen Prijedorčaninom Bojanom Slačalom. Bend je stvorio odličnu atmosferu, a na bini su imali i goste medju kojima je bio i Zoran Kostić Cane sa kojim su odsvirali „Korak dalje“, pjesmu за koju je Mikša snimio saksofon.

Uslijedili su legendarni Partibrejkersi, koji su očigledno uživali u nastupu koliko i publika. Otprašili su klasike poput „Hoću da znam“ i „Kreni prema meni“. Nakon njih su na binu izašli ekscentrični Let 3. Tokom njihovog izvođenja pjesme „Dijete u vremenu“ cijela publika je pjevala u glas.

ŠA-Fest-Let-3

Posljednji izvođač prve festivalske večeri bio je Smoke Mardeljano, sve značajnije ime u svijetu hip hopa. Nakon njega uslijedio je afterparti uz DJ Insa.

Drugo veče otvorio je domaći elektro sastav Sayana i dobro zagrijao publiku. Nakon njih sinjiski M.O.R.T. izbacio je gomilu energije na bini u čemu ih je pratila oduševljena publika, a nakon svirke su u prvim redovima uživali u nastupima ostalih izvođaća.

Uslijedio je Zoster koji je raspjevao publiku i napravio pravu žurku svojim hitovima „Ko je jamio“, „Policija“, „Volio sam te“ i ostalim.

ŠA-Fest-Zoster

Jedno od glavnih imena na festivalima u regionu, Vojko V, odličnim je nastupom pokazao kako je stekao takav status. Doveo je atmosferu do vrhunaca i sigurno stekao i veliki broj novih fanova. Došao je red i na TBF. Ovaj legendarni splitski sastav imao je jako dobar nastup, jedini je nedostatak što nije bilo dovoljno vremena da odsviraju sve svoje najveće hitove. 

Festival su svojim nastupom zatvorili Mikri Maus i Bvana Herbalajzer jako dobrim nastupom u kojem su uživali svi ljubitelji repa.  Nakon njih ostao je još „ŠA afterparti“ za najizdržljivije na kojem je muziku puštao DJ Fat V.

„ŠA Fest“ je drugu godinu zaredom doživio potpuni uspjeh. Atmosfera i duh festivala su nešto što ga izdvaja od ostalih festivala sličnog tipa. Tu su i povoljne cijene ulaznica i pića, besplatan prevoz iz Banja Luke i Novog Grada „ŠA vozom“. Očigledna je želja organizatora da naprave nešto posebno u svom gradu i dok god je tako ovaj festival će sigurno trajati i rasti.

Autor: Nikola Grab   Foto: Igor Motl

 

Total
0
Shares
Previous Article
Miroslav i Gordana Evačić - Letnji Den

Miroslav i Gordana Evačić predstavili novi singl i spot "Letnji den"

Next Article
Bruce-Springsteen-Born-To Run

10 činjenica o albumu 'Born to Run' Brucea Springsteena