Borderland Soundtrack

Premijerno prikazivanje dokumentarne TV serije „Borderland Soundtrack“

Serijal dokumentarnih TV emisija „Borderland Soundtrack“ autorke Brankice Drašković koji se bavi ulogom i značajem muzike u kulturi otpora i traga za konturama takozvane „sedme republike“ na postjugoslovenskom prostoru počinje da se emituje od 5. marta. Premijerno prikazivanje kreće na drugom programu Radio-televizije Srbije u 22.30 (reprizno na RTS 1 u 00.20 ), a gledaoci u regiji i šire moći će da je prate na RTS svet /RTS satelit sredom u 22.00. Internet striming (sajt RTS, OTT platforma „ RTS Planeta „ i drugi portali) u real time-u u svim zakazanim terminima.

Serijal je inspirisan knjigom „Sedma republika“ Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu.

Ante Perković Borderland Soundtrack

Prateći hronološki tok događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru do aktuelnih prilika, u 10 polusatnih tematskih emisija se kroz kombinaciju ličnih sećanja, iskustava i stavova protagonista predstavljaju različiti primeri angažovanosti muzičara koji nisu pristali na zatvaranje u nacionalne kulturne obrasce i nisu odustali od svojih malih ličnih borbi za bolji i pravedniji svet.

Dramaturški tok emisija podcrtava saundtrek od preko stotinu pesama čije poruke posredno grade priču o vremenu i prostoru u kojem su nastajale i svojim vrednostima i danas, kada rokenrol zajedništvo već odavno ne postoji, čuvaju duh „sedme republike“ kao jedne od blistavih metafora ljubavi prema životu u atmosferi besmisla i mržnje koje nas godinama okružuju na postjugoslovenskom prostoru. Svaka od epizoda naslovljena je jednom od pesama koja simbolički ocrtava problematizovanu tematsku celinu (Kao da  je bilo nekad, Ledeno doba, Odjava programa, Buka u modi, Ja sjećam se, Sjajne niti, Nostalgična, Padaj silo i nepravdo, Demokratija, Rokenrol snovi)

Serijal je sniman 2016. i 2017. godine. Učestvovalo je preko 70 muzičara, teoretičara, pisaca, novinara iz Beograda, Novog Sada, Zagreba, Pule, Rijeke, Splita, Zadra, Sarajeva, Zenice, Ljubljane, Maribora, Kopra, Skoplja, Berlina… Među njima su: Darko Rundek, Zoran Kostić Cane (Partibrejkers), Srđan Gojković Gile (Električni orgazam), Koja (DisciplinAKičme), Zoran Predin (Lačni Franz), Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović), Aleksandar Stojković ST (Goribor) Edo Maajka, Damir Avdić, Marko Šelić Marčelo, Sara Renar, Boris Vlastelica (Repetitor), Mile Kekin (Hladno pivo), Vasko Atanasoski (Bernays Propaganda), Nenad Marić (Kralj Čačka), Mitja Velikonja (kulturolog), Branimir Slijepčević Brada (Art & Music festival), Gregor Tomc (sociolog, osnivač Pankrta), Ana Hofman (etnomuzikološkinja), Petar Janjatović (novinar i publicista), Ana Martinoli (teoretičarka medija), Ante Perković (novinar, publicista i muzičar), Selvedin Avdić (novinar i pisac), Igor Bašin (novinar i publicista), Aleksandar Dragaš (muzički novinar), Rüdiger Rossig (novinar i publicista iz Berlina), Vladimir Arsenijević (pisac), Dragan Markovina (istoričar), Boris Dežulović (novinar i pisac), Predrag Lucić (novinar i pisac), zatim članovi grupa Kanda, Kodža i Nebojša, Let 3, KUD Idijoti, TBF, Goblini, Atheist Rap, Darkwood dub, Dubioza kolektiv, Jarboli, Billy Andol, kao i članovi i članice samoorganizovanih horova „Kombinat“, „Raspejani Skopjani“, „Horkestar“ i drugi.

Realizaciju serijala je podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Produkcija Kontraplan 2018

Cane Borderland Soundtrack

REČ AUTORKE: Serijal nema pretenzija da nameće bilo kakav okvir nostalgičnog putovanja kroz izgubljeni duh vremena, već kritički propituje sociološki aspekt povezanosti muzike sa društvenim procesima, kao i njen emancipatorski potencijal u razvijanju kritičke svesti. U širem kontekstu govori o nepristajanju pojedinaca na nametnute identitete i uniformnost mišljenja kakvo nameću kolektivni snovi, sveopšti teror politike, populizam i spektakularizovana društvena stvarnost. Posmatrano u kontestu Balkana, serijal predstavlja i svojevrsno svedočanstvo o antinacionalističkom diskursu muzičara. Ističe važnost razvoja društva na individualnoj, a ne kolektivnoj svesti koja je podupirala konfliktnu prošlost i još uvek je podgreva kroz strah, kako od fizičkih granica, tako i onih nevidljivih stvorenih u glavama ljudi. Granice ne moraju da budu prepreke, već mogu da predstavljaju nadu da je izvan njih sve drugačije i ohrabrujuće. Zato je poruka serijala da se ne odustaje od osvajanja granica slobode i potrage za identitetom koja sebe traži u odnosu na one vrednosti koje smo u međuvremenu izgubili! Sloboda nije datost i zato se mora stalno osvajati i potvrđivati!

TBF Borderland Soundtrack

SADRŽAJ PRVE EPIZODE – Kao da je bilo nekad  

Početak kraja jugoslovenske zajednice na prelasku iz sedme u osmu deceniju 20.veka bio je obeležen procvatom liberalnih ideja i najzanimljivijim periodom u istoriji dotadašnje popularne kulture, naročito u oblasti muzike. Iako je narativni tok ove samonikle duhovne pop sfere imao drugačiji pravac od onog kojim se odmotavalo istorijsko klupko političkog života bivših šest jugoslovenskih republika, razvoj događaja krajem osamdesetih godina generacijski krik potrage za slobodom stavlja pred veliko iskušenje.

Trejler za prvu epizodu 

Fotografije sa snimanja serijala i više informacija možete pronaći ako posetite fejsbuk stranu.

Total
0
Shares
Previous Article
Valter i Perspektiva - Goli otok

Valter Kocijančić vratio se Parafima snimivši mitsku skladbu “Goli otok”

Next Article
66. Martovski festival

66. Martovski festival od 27. do 31. marta u Domu omladine Beograda