Share
Preminuo Esad Arnautalić, jedan od osnivača Indexa

Preminuo Esad Arnautalić, jedan od osnivača Indexa

esad

Istaknuti muzičar, kompozitor i dirigent Esad Arnautalić, čije se ime najviše veže uz osnivanje sarajevske kultne grupe “Indexi” te festivala “Vaš šlager sezone”, preminuo je u nedelju veče u Sarajevu u 77. godini života.

Arnautalić je rođen 28. februara 1939. u Sarajevu. Početkom 60-ih počinje raditi u Radio Sarajevu, kao muzički urednik i producent te postaje jedan od ključnih muzičkih stručnjaka koji su svojim zahtjevima da se lokalni mladi autori počnu baviti autentičnim autorskim stvaralaštvom, umjesto tadašnjeg uobičajenog kopiranja i prepjeva svjetskih pop hitova, širom otvorili vrata prvoj generaciji buduće sarajevske pop škole, medu kojima su Indexi postali pioniri i njeni rodonačelnici.

Utemeljitelj je festivala zabavne muzike “Vaš šlager sezone” te je prvi izveden u Sarajevu 6. aprila 1967. godine, da bi Šlager već za nekoliko godina stao uz bok s ostalim velikim festivalima u zemlji, afirmirajuci prvenstveno originalne bh. autore i izvođače. Kao prvi čovjek ovog festivala Arnautalić je ostao sve do 90-ih.

Mnogu smatraju da je najvažniji doprinos Esada Arnautalića razvoju bh. muzičke scene formiranje Muzičke produkcije Radio Sarajeva 1962. godine, koja je postala temelj autentične domaće muzičke produkcije. Sredinom 80-ih, kao jedan od njenih bisera, on realizira vlastite originalne projekte “Muzika raspoloženja”, orkestarske obrade klasike i klasika popularne muzike.

Posebnu vrijednost Arnautalića kao kompozitora, osim brojnih popularnih šlagera, čini muzika za djecu, a iz tog opusa možda najpoznatija je “Djeca su vojska najjača”, tema koja je doživjela brojne izvedbe i prihvaćena kao svojevrsna himna muzičkog stvaralaštva za djecu.

Autor je značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove “Miris dunja”, “Ovo malo duše”, “Azra” i “Savršeni krug”.

Sahrana Esadu Arnautaliću bit će održana u srijedu na sarajevskom groblju Bare.

fena.ba