Beatles

Priča iza pesme: The Beatles – „A Day in the Life“

Bitlsi su pesmu “A Day in the Life”, jednu od najuticajnijih u modernoj istoriji muzike, počeli da snimaju 19. januara 1967. godine u Abi Roud studiju u Lonodnu. Inspiracija za numeru, prema Džonu Lenonu, bila je smrt Tare Brauna (21), bogatog naslednika Guinness kompanije, koji je mesec dana ranije poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Džon Lenon je napisao veći deo ove pesme, dok je Pol Mekartni doprineo da se poboljša njen središnji deo. Zbog stiha “I’d love to turn you on” , za koji se govorilo da je referenca na narkotike, BBC radio je odbio da pušta pesmu. No, kraj refrena ubrzo je postao jedan od najčuvenijih u muzičkoj istoriji i inspiracija za “deep note”, zaštitni zvuk THX kompanije.

I Lenon, i Mekartni bili su prijatelji sa Tarom Braunom.  Braun je bio deo pokreta antikulture 1960-ih godina, ali i dete prebogatih roditelja. Na svoj 25. rođendan trebalo je da nasledi milion funti. Kada mu je bilo samo 18 godina oženio se sa Norin Niki MekŠeri i sa njom dobio dva sina, Dorijana i Džulijana.

Za njegov 21. rođendan priređena je ekstravagantna žurka u Lugali, gotskom imanju njegove porodice u Irskoj. Oko 200 gostiju doletelo je u dva privatna aviona, uključujući i Džona Pola Getija, Mika Džegera, Brajana Džounsa i Pola Mekartnija.

Tara Braun stradao je 17. decembra 1966. godine kada se sa svojom ljubavnicom vozio kolima u Južnom Kensingtonu. Braun je vozio brzinom od 170 kilometara na čas, a bio je pod uticajem alkohola i droge. Nije video semafor, produžio je na raskrsnici i udario u parkiran kamion. Preminuo je narednog dana od posledica sudara.

Da napiše pesmu o njemu Lenona je inspirisao članak o novinama o njegovoj smrti. Pesma je ubrzo postala vrlo popularna i jedna od najpoznatijih koju su Bitlsi ikada izdali.

telegraf.rs

Total
0
Shares
Previous Article
rok-legende-velika-slikovnica-za-ljubitelje-rokenrola

„Rok legende“ – velika slikovnica za ljubitelje rokenrola

Next Article
kralj-cacka-i-marko-maric-poslednja-avantura-kaktus-bate

Kralj Čačka & Marko Marić predstavljaju "Poslednju avanturu Kaktus Bate"