Share
Prikupljena sredstva za završetak snimanja filma “Nebeska tema” o Vladi Divljanu

Prikupljena sredstva za završetak snimanja filma “Nebeska tema” o Vladi Divljanu

Preko platforme za grupno finansiranje Indiegogo konačno su prikupljena finansijska sredstva neophodna za završetak snimanja filma “Nebeska tema”.

Osamdesete – neverovatno uzbudljive godine kada se usred socijalističke Jugoslavije, naizgled niotkud, stvorila muzička i umetnička scena koja je bila na talasnoj dužini Pariza, Londona i Njujorka. Okosnica te scene bio je Novi talas, usred Novog talasa beogradski bend „Idoli“

Jedan od “Idola”, Vlada Divljan, bio je i autor i muzičar i pevač i slamatelj srca tolikih mladih djevojaka koje su hrlile na koncerte u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, uzduž i popreko tadašnje države. Kasnije, kada se raspala i država i bend, Vlada je nastavio da stvara i svira, u Australiji, u Austriji pa ponovo u Srbiji, Hrvatskoj, sa “Old Stars Bandom”, sa “Ljetnim kinom”...

“Nebeska tema” scenariste i reditelja Mladena Matičevića je dugometražni dokumentarnii film sa elementima igranog filma o velikanu naše muzike Vladi Divljanu. U njemu učestvuju najznačajniji autori sa ex-Yu prostora, koji će specijalno za ovu priliku snimiti (i u filmu izvoditi) nove verzije čuvenih pesama Vlade Divljana. Ovakav autorski pristup i veliki broj atraktivnih učesnika čini ovaj film jedinstvenim projektom kakav još nije viđen na našim prostorima.

Film je po formi i narativnoj strukturi sličan odnosno srodan svom glavnom junaku – istovremeno i dokument i bajka, i urban i emotivan i romantičan.

U filmu učestvuju Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Svetozar Cvetković, Zdenko Kolar, Aleksandar Šandorov, Dušan Strajnić (Stray Dogg), Mladen Juričić Max, Srđan Gojković Gile, Srđan Šaper, Goranka Matić, Momčilo Moma Rajin, Emil Tedeschi, Dina Divljan, Stevan Divljan i Pavle Divljan, Ivana Šoljan, Bojana Vunturišević, Dušan Kojić Koja i drugi.