Share
Projekat serije „Klan“ Darijana Mihajlovića odabran za program radionica „SeriesLab“

Projekat serije „Klan“ Darijana Mihajlovića odabran za program radionica „SeriesLab“

Program „SeriesLab“ odabro je, u okviru platforme „TorinoFilmLab“, devet projekata serijskih programa koji će se u narednom periodu razvijati na radionicama u AmsterdamuGeteborgu Lilu, a među odbranima našao se projekat serije „Klan“ srpskog pozorišnog i televizijskog reditelja Darijana Mihajlovića.

U izjavi za portal Filmskog centra, Darijan Mihajlović je ukratko predstavio svoj projekat: „Serijal Klan je serijski program u fazi nastanka koji za premisu ima skriveni identitet bivših ratnih plaćenika koji su i u novim okolnostima pronašli nova zanimanja i započeli nove živote. Pratimo strukturu njihovih novih odnosa u univerzumu post-jugoslovenskog prostora, kada se bivši neprijatelji nalaze u novim trgovinama, ne zaboravljajući da su tokom devedesetih isto tako, ali sasvim tajno, sarađivali na naoružavanju, otmicama i crnoj berzi naftom.  Suštinski, svaka kriminalna delatnost je više povezivala ex-YU prostor od projekta bratstva i jedinstva. Serijal je prihvaćen od Torino Film Lab-a posle skrupuloznog odabira na kome je bilo prijavljeno preko stotinu ideja za serije iz cele Evrope i jedini je projekat izabran sa ove strane bivše gvozdene zavese. Ostali projekti dolaze iz zemalja tzv. okcidentalne Evrope i to iz Švedske, Belgije, Holandije, Velike Britanije, Italije i Francuske. Meni je to posebno zanimljivo, budući da je zainteresovanost za Balkan, posle krvavih sukoba ponovo svedena na Orijent ekspres Agate Kristi kada se  ubistvo dogodi negde na Balkanu, jer se samo tamo takve stvari normalno dešavaju, a ostali događaji okcidentalnu Evropu i ne zanimaju preterano. Drago mi je da je prepoznat dramski potencijal koji dolazi sa ovih prostora kao i to da  pored brutalnog nasilja na TV ekranima možemo da ponudimo i kompleksnije psihološke portrete i zaplete koji dolaze sa ovih prostora.“

Na pomenuti konkurs pristigao je ukupno 101 projekat novih serija iz svih delova Evrope, a Mihailovićev Klan je jedini odabrani projekat iz ovog regiona. Tokom radionica sa autorima izabranih projekata radiće troje mentora i dva supervizora. Program „SeriesLab“, između ostalih, uživa i podršku programa MEDIA Kreativna Evropa Evropske unije.

Više o programu „SeriesLab“ ovde.

Leave a Comment