Share
Prvi ‘Intime Jazz Fest’ od 24. do 27. novembra u banjalučkom Banskom dvoru

Prvi ‘Intime Jazz Fest’ od 24. do 27. novembra u banjalučkom Banskom dvoru

U oganizaciji Banskog dvora – Kulturnog centra u Banjaluci će se od 24 – 27. novembra 2018. godine održati prvi festival džez muzike INTIME JAZZ FEST.

Bojan Zulfikarpašić, Vasil Hadžimanov, Matija Dedić uz pratnju Marije Šestić, te “Majamisty Trio” imena su koja će od 24. do 27. novembra u Kulturnom centru Banski dvor i u organizaciji ove kuće nastupiti na prvom izdanju “Intime Jazz Festa”.

Nakon velikog uspjeha i odjeka koji je u javnosti iza sebe ostavio Internacionalni muzički festival „Jesenja sonata”, ovo je druga višednevna manifestacija koju Banski dvor pokreće u ovoj godini, nastavljajući praksu organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja i programa u vlastitoj produkciji.

INTIME JAZZ FEST konceptualno je zamišljen kao „kamerni” festival džez muzike koji će se prevashodno fokusirati na vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez trija koji će ulaziti u festivalsku selekciju.

Intime Jazz FestFokus prvog festivala je usmjeren na na vrhunske regionalne i svjetske džez pijaniste tako da će ovogodišnji program obuhvatiti

  • Koncert džez pijaniste BOJANA ZULFIKARPAŠIĆA (24.11.2018.godine)
  • Koncert džez pijaniste VASILA HADžIMANOVA (25.11.2018. godine)
  • Koncert džez pijaniste MATIJE DEDIĆA i MARIJE ŠESTIĆ 26.11.2018. godine
  • Koncert MAJA MISTY TRIO (27.11.2018. godine)

Svi koncerti će se održati u Koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom od 20:00 časova a ulaznice za sve događaje su već u prodaji i mogu se kupiti po cijeni od 10 KM na biletarnici Banskog dvora.

Bojan Zulfikarpašić, muzičar, klavirista, kompozitor, aranžer i producent rođen je 1968. godine u Beogradu. Bojan ima dvojno državljanstvo – srpsko i francusko, a živi između Pariza, Amsterdama i Beograda, najčešće u Francuskoj. Vlada srpskim, francuskim i engleskim jezikom.

Školovao se u muzičkoj školi „Kosta Manojlović” u Zemunu, te završio teoretski odsjek i kontrabas u muzičkoj školi „Stevan Mokranjac” u Beogradu. 1986. godine bio je stipendista američke škole „Blue Lake Fine Arts Camp” u Mičigenu.

1987. godine nastupao je kao klavirista Big-benda RTB-a, pod dirigentom Zvonimirom Skerlom, a u narednim godinama osvojio je brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja, kakva su: najbolji jugoslovenski mladi džez muzičar (zagrebački Jazz Fair, 1989. godine), prva nagrada za solistu na pariškom konkursu „La Défense” (1990. godine) i prva nagrada za kompoziciju na istom konkursu (1992. godine), nagrada „Django Reinhardt” za najboljeg džez muzičara Francuske (2002. godine), a dodijeljena mu je i titula „Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres“ od strane francuske vlade. Nagradu za najboljeg evropskog džez umjetnika „European Jazz Prize“ osvojio je 2005. godine, a nagradu „Victoires du Jazz“ dobio je dva puta – 2007. godine za najbolji džez album u Francuskoj (Xenophonia), te 2013. godine za umjetnika godine (Soul Shelter).

Za trideset godina svog profesionalnog iskustva održao je više od dvije hiljade koncerata na raznim svjetskim scenama, na brojnim umjetničkim projektima i sa različitim muzičarima svijeta.

Njegov opus broji više od trideset diskografskih izdanja, od kojih je deset samostalnih, a o njegovom umjetničkom radu i uspjehu svjedoči više od 100.000 prodatih samostalnih CD izdanja, kao i mnogobrojne turneje po čitavoj Evropi, Americi i Aziji.

Vasil Hadžimanov rođen je u Beogradu, a klasično muzičko obrazovanje počeo je da stiče već sa 5 godina. Završio je srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“. Muzičko školovanje nastavio je kao stipendista Berkli koledža u Bostonu, gdje je i diplomirao na odsjeku za klavir 1995. godine.

Tokom studija na Berkliju, nastupao je sa grupom „Sveti“ sa Markom Đorđevićem i Batom Andonovim. Sa Paskal Bokarovim afro-pop bendom, išao je na turneju po SAD. U Njujorku je sarađivao sa poznatim muzičarima poput Dejvida Gilmora i Kris Čika. U isto vreme je radio u „Tomandandy“ studiju kao muzički programer.

Po povratku u Srbiju 1997. godine, osniva Vasil Hadžimanov bend. Tada počinje njegov rad na spajanju etno muzičke baštine Balkana i zapadnjačkih muzičkih podžanrova (džez, fank, world music). Godine 2001. objavljen je prvi album Vasil Hadžimanov benda. Hadžimanov sarađuje i sa drugim bendovima, pa je bio i član sljedećih sastava: Darkvud Dab, Bace Quartet, Trio Sveti i Vasil Hadžimanov piano trio.

Svoj prvi solistički koncert u karijeri održao je upravo u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci.

Matija Dedić rođen je 1973. godine u Zagrebu, a klavir je počeo učiti kao petogodišnjak. Po završetku srednje muzičke škole “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu 1991. godine, školovanje je nastavio na džez odsjeku muzičke akademije u Gracu gdje je diplomirao 1997. godine u klasi prof. Harald Neuwirth, te pohađao privatne časove koje su mu držali James Taylor, Hal Galper, Bill Dobins i Barry Harris.

Budući da je odrastao u muzičkoj porodici, okružen muzičarima pop i tradicionalne muzike,  od malena je bio izložen uticajima raznih muzičkih žanrova. Rano je otkrio džez, spoznavši velike mogućnosti apstraktnog i ličnog pogleda na muziku.

Nakon povratka u Zagreb 1997. počeo je češće nastupati afirmišući se u zemlji i inostranstvu. U narednim godinama, svirao je sa svojim bendom „Boliers Quartet“ koji je pratio i B. Golson, K. Burell, R. Haynes, J. Feliciano i „All Stars Band“. U međuvremenu, imao je priliku da svira i u „Tamara Obrovac kvartetu“.

Tokom godina, svirao je u Italiji, Njemačkoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu, Belgiji, Turskoj, Španiji, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Francuskoj, Danskoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Mađarskoj, Grčkoj, Maroku, SAD, Češkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Argentini te Portugalu, sa velikim umjetnicima kakvi su: Alvin Queen, Martin Drew, Ron Ringwood, Boško Petrović, Marc Murphy Band, Patrizia Conte, David Gazarov, Gianni Basso, Miles Griffith, Onder Fokan, J.L. Rassinfosse, Anca Parghel, Tomi Emanuel, Lenny White, Kendrick Scott, Jim Madison, Jeff Ballard, Vicente Archer, Buster Wiliams, L.arry Grenadier, N.H.O. Pedersen, Ron Mcclure, Tamara Obrovac, Marek Patrman, Salvatore Maiore, Antonio Sanchez, Scott Colley, Gene Jackson, Bojan Z, John Hollenback, Joris Dudli, Rachid Zeroual, Bruno Castellucci, Catia Werneck, Howard Curtis, Melissa Aldana, Johannes Weidenmueller, Chris Cheek, Jonathan Blake, Matt Brewer, Flavio Davanzo, Simone Serafini, Francesco Bearzatti, Carl Nevitt, Thomas Bramerie, Manu Katche i drugi.

Komponuje muziku za televiziju i pozorište, te povremeno nastupa sa velikim pop zvijezdama hrvatske muzičke scene. Njegov album „Octopussy“ donio mu je nagradu Hrvatskog društva kompozitora za najboljeg džez kompozitora i najbolju džez pojavu u posljednjih 10 godina.

U julu 2002. godine, Matija je nastupao kao jedan od 11 finalista takmičenja mladih džez pijanista odabranih među 400 klavirista svijeta na poznatom „Montreux Jazz“ festivalu. Njegov otac, Arsen Dedić, bio je dobitnik nagrada „Premio tenco“ i „Jacques Brel“, dok je njegova majka Gabi Novak tokom karijere pjevala sa imenima kakva su: Luis Armstrong, Garry Burton, Phill Woods, Toots Tielmans, Hellen Merril, Joe Turner i drugi.

Marija Šestić rođena je  1987. godine u Banjaluci. Studije klavira na Akademiji umjetnosti u Banjaluci upisala je sa trinaest godina. Diplomirala je i magistrirala kao najmlađi student u istoriji banjalučke Akademije umetnosti, a učestvovala je i na međunarodnim takmičenjima mladih pijanista.

Godine 2000. gostovala je na televiziji  MTV  Evrope u Berlinu i snimila album prvenac. Iste godine pjevala je u pesmi i spotu „Zgrabi svoju sreću“, koji je za izbore u Bosni i Hercegovini snimio OEBS. U narednim godinama, osvojila je i nagradu za najboljeg debitanta na Festivalu zabavne i pop muzike u Banjaluci 2003, nagradu za interpretaciju i diplomu FIDOF na festivalu „Zlatna zvezda“ u Bukureštu 2004. i drugu nagradu na Internacionalnom muzičkom festivalu u Banjaluci 2005. godine. Iste godine, učestvovala je i na BH Eurosongu, nacionalnom izboru za predstavnika BiH na Pjesmi Evrovizije i zauzela četvrto mjesto sa pesmom In This World („U ovom svetu“). Tekst je pisao Dirk Pelink na kompoziciju Marka Pelinka.

Godine 2007. predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na Evroviziji sa pjesmom  Rijeka bez imena u Helsinkiju i zauzela jedanaesto mjesto u ukupnom plasmanu. Iste godine osvojila je Prinčevu nagradu festivala Sunčane skale za debitanta, te nagradu Večernjakov pečat za zvijezdu godine.  Dobitnica je Plakete Grada Banjaluka za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umjetnosti. Učestvovala je na manifestaciji Međunarodni dan djeteta i dobila povelju zaštitnog lica istoimenog festivala pod organizacijom UNICEF-a.

2000. godine učestvovala je na Svjetskoj izložbi EXPO kao predstavnik Bosne i Hercegovine u Šangaju sa grupom Balkanika. Sarađivala je sa brojnim muzičarima iz regiona i inostranstva kao pop, džez, te izvođač tradicionalne muzike. Gostovala je na albumu Balkan sounds crnogorskog džez muzičara Vladimira Maraša.

Jedan je od 24 izvođača koji su učestvovali u snimanju i izvođenju oficijalne himne Svjetskog rukometnog prvenstva za muškarce pod nazivom  Live it, win it u Dohi 2015. godine.

Nastupala je u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Makedoniji, Albaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Belgiji, Holandiji, Norveškoj, Finskoj, Portugalu, Rusiji, Bjelorusiji, Ujedinjenim arapskim emiratima, Kini.

Na domaćoj muzičkoj sceni Majamisty TriO ide putem kojim još niko nije prošao, sa jasnim autorskim stavom koji će biti priznat u džez zajednici, a istovremeno biti razumljiv izvan nje.

Za svega nekoliko godina postojanja Majamisty TriO se etablirao kao jedan od najznačajnijih domaćih džez sastava mlađe i srednje generacije. Tajna njihovog uspjeha i kreativnih dostignuća nalazi se u netipičnom džezerskom sazrevanju glavne pokretačke snage benda – novosadske autorke i klasične pijanistkinje Maje Alvanović. Klasično školovana i sa bogatim iskustvom u pedagoškom radu, zaljubljena u džez muziku, u svojim tridesetim godinama smjelo se okrenula kompozitorskom radu koji na savršen način spaja dva svijeta – delikatni klasičarski senzibilitet i savremeni evropski džez.

Za svoje kreativne zamisli odabrala je prekaljene saradnike – kontrabasistu Ervina Malinu i bubnjara Ištvana Čika, jednu od najuigranijih domaćih ritam sekcija. Od 2018. godine započinje saradnju sa Lavom Kovačem, mladom kreativnom snagom novosadske scene, prvenstveno bubnjarem, ali i multiinstrumentalistom, kompozitorom, osnivačem izdavačke kuće Horz.

Trio je nakon prvog albuma “Mistyland” (2011. SKC, Novi Sad) momentalno skrenuo pažnju na sebe originalnim kompozitorskim i aranžerskim izrazom. Klasičarski pristup kompoziciji i sviranju klavira, emotivan naboj blizak skandinavskoj džez produkciji, te prepoznatljiva lirska atmosfera koju forsira čuveni izdavač ECM Records, bili su polazna tačka za nove poduhvate novosadskog trija. Na drugom albumu “Love” (2014. Cosmic Sounds Records), angažovani su atraktivni gosti – trubač Damir Bačikin iz Berlina, norveški gitarista Gisle Torvik, saksofonista  Bunford Gabor iz Subotice i novosadski perkusionista Uroš Šećerov. Paleta stilskih uticaja kreće se od slavnog gitariste Pita Metinija do dinamičnog, modernog izraza Esbjorn Svenson Trija.

Nakon brojnih zapaženih nastupa na domaćim džez festivalima, sjajnih recenzija i prikaza u relevantnim inostranim džez medijima, pa čak i uspješne distribucije CD-ova u dalekom Japanu, raskošni autorski izraz krunisan je i gostovanjima na internacionalnim scenama, od Kijeva, do Beča i Londona.

Majamisty TriO je trenutno na mini turneji, Leskovac-Sofija-Banja Luka-Novi Sad nakon čega počinje pripreme za snimanje trećeg albuma koje je planirano za 2019. godinu.

Članovi trija su:
Maja Alvanović-klavir, Ervin Malina-kontrabas i Lav Kovač-bubnjevi

Izvod iz umjetničkih kritika:

„Epska, sinematična, dramatična muzika…obara vas s nogu“ – ALL ABOUT JAZZ

„Alvanović, muzički alhemičar, izgradila je djelo suptilne eleganicje koristeći se zapadnjačkom klasičnom strukturom, džez spontanošću i složenim ritmovima svoje domovine. Često melanholična, ponekad bujna, uvijek očaravajuća.“ – Hrayr Attarian/ALL ABOUT JAZZ

„Muzički pozicionirana negde u džez sferi E.S.T., iz sviranja g. Alvanović izbijala je prozračna ljepota: njen kontemplativni stil, kakav bi se i očekivao od sljedbenika Bil Evansa sa tragovima stila Lenija Tristana, vidljiv je i u njenoj ljubavi prema solima lišenim klišea.“ – Maureen Baker/LONDON JAZZ NEWS

„Dinamički opseg albuma je možda najbolje opisati kao jedno vanserijsko putovanje.“ – Tyran Grillo/ALL ABOUT JAZZ

„Muzika koja ne robuje klišeima ni sa jedne strane artističkog spektra, koherentan stilski izraz koji odiše spontanošću…” Nikola Marković – JAZZIN.RS

  1. […] dvorani Banskog dvora u Banjaluci 24. novembra 2018. godine (subota) u 20.00 časova u okviru prvog festivala džez muzike „INTIME JAZZ FEST“, održaće se koncert Bojana Zulfikarpašića – […]

  2. […] Šta publika može očekivati od vašeg nastupa na prvom Intime Jazz Fest-u u Banjaluci? […]

Comments are closed.