Share
Psihodelični slojevi zvuka

Psihodelični slojevi zvuka

holy-wave

Američki bend Holy Wave u okviru evropske turneje sviraće u Beogradu u sredu, 30. marta, od 21 sat u Kulturnom centru Grad.

Holy Wave se ističu zvučnim sklopovima kojima probijaju okvire magle i dima karakteristične za prosek, dakle, većinu današnjih psychedelic bendova. Petorica multiinstrumentalista iz Ostina, Teksas, proizvode debele slojeve zvuka koji se uvijaju i okreću kroz komplikovani lavirint reverba i ehoa, ističući Teksas kao državu sa vodećim psihodeličnim grupama kako još iz druge polovine 60-ih i 13th Floor Elevators, tako i poslednjih nekoliko godina ponajviše zahvaljujući The Black Angels i Austin Psych Festu gde su se i Holy Wave tri godine zaredom pojavili kao jedni od najvažnijih reprezenata žanra.

Bend je formiran 2008. godine u El Pasu, ali su 2010. odlučili da se presele u Ostin kao prestonicu psych zvuka. Prvi LP objavljuju 2011. Ploča je naslovljena “Knife Hits”, izvedeno iz omiljenog im metoda konzumiranja hašiša. Potom, 2012. izlazi EP “The Evil Has Landed”, a obe ove ploče naći će se objedinjene na albumu iz 2013. pod nazivom “Evil Hits”. Početkom 2014. stiže i album “Relax”, ploča koja će ih vinuti u sam vrh psihodelične ponude potvrdivši već dugogodišnje uverenje da se radi o jednom od najzanimljivijih predstavnika žanra, posebno kad su živi nastupi u pitanju.

Holy Wave se sjajno kreću u vodama psihodeličnog roka, to čak možete vezati za njihovo teksaško poreklo, međutim ovaj bend vrlo vešto barata i žanrovima ne baš povezanim sa najvećom državom u SAD. Shoegaze i Dreamy Pop su najmanje još dve etikete koje im se komotno mogu prišiti i to je zabeleženo na genijalnom “Relax” albumu i na sledećem vinilu, a iz prošle godine “The Evil Has Landed Part II”. Koliko god kao Teksašani vukli nasleđe Roki Eriksonovih 13th Floor Elevators, toliko kao klinci koji rastu danas crpe uticaje neameričkih bendova poput My Bloody Valentine ili Spacemen 3, a istih kod Holy Wave ne manjka, naprotiv.

Karte za koncert Holy Wave biće su pretprodaji u Gradstoru KC Grada (ponedeljak – subota od 17 do 20 časova) po ceni od 800 dinara. Na dan koncerta na ulazu u KC Grad cena karte biće 1.000 dinara.

danas.rs