Share
Recenzija albuma: Archgoat – „The Luciferian Crown“

Recenzija albuma: Archgoat – „The Luciferian Crown“

Archgoat opet zasjeo na tron black/death metal muzike, Novi album nam donosi preko 35 minuta jednog od favorita za najbolji black/death metal u 2018. godini.

Metal a naročito black metal su jedni od muzičkih pravaca koji su dokazali da im napredak u produkciji, promjena teme u tekstovima nikako ne godi a i ne treba da ostvare svoje ciljeve. Mnogi bendovi sa godinama izgube svoju čar ili razvodne svoju oštrinu i žestinu da bi dobili veći spektar fanova.

Archgoat je jedan od rijetkih veteranskih bendova koji nikako nije odustao od svog black/death metal pravca koji se danas još naziva i war metal ili bestial metal. Od početka karijere, skoro već trideset godina, da budemo precizniji od 1989. godine ovaj bend nikako ne odustaje od agresivnosti i ostaje vjeran tmini iz koje crpi inspiracju.

Kao i na prethodnim albumima i na ovome bend je ostao dosljedan svome „in your face“ stavu. Svaka pjesma inspirisana Đavolom, progonom abrahamskih religija i nasilju u svim formama, a ovdje je to svakako audio forma.

Ovaj finski trio nam na novom albumu nazvanom „The Luciferian Crown“ donosi nešto malo više od trideset i pet minuta krajnje agresivne muzike koja svakako nije za sve ljubitelje metal muzike. Sve je to skupljeno u deset numera: 1. Intrantation / 2. Jesus Christ Father of Lies / 3. Jezebels Black Mass Orgy / 4. Messiah of Pigs / 5. Darkness has Returned / 6. Sorcery and Doom / 7. Star of Darkness and Abyss / 8. The Obsidian Flame (From My Depths) / 9. The Luciferian Crown (Venom Of God) / 10. I Am Lucifer’s Temple.

Svoj četvrti puni album Archgoat će predstaviti na nadolazećoj evropskoj turneji sa bendovima Marduk i Valkyrja. Ova turneja će se najbliže nama održati 30. Novembra u Ljubljani (Slovenija) na festivalu Winter Days of Metal.

Sa produkcijske strane valja naglasiti da je na ovom albumu gitarski dio znatno pojačan nego na prethodnim albumima i da sada sve prišti od gitarske energije i audio nasilja. Bend je ostao vjeran ikonografiji i black metal vizuelnom identitetu. Prednji omot je uradio legendarni Thorncross, koji predstavlja gomilu ljudskih leševa silovanih od strane demona, sve to ispod velikog jarca koji stoji iznad gomile tijela.

Ako ste fan odličnog black/death metal zvuka ovaj album će se zasigurno naći među vašim favoritima za 2018. godinu.

Piše: Aleksandar Saradžić