arjen-nikada-nije-kasno-da-propadnes

Recenzija albuma | Arjen „Nikada Nije Kasno da Propadneš“ – Crno… Crnje… Arjen!

Riječi ,,Ja se molim svome kraju… nikada nije kasno da propadneš!” poput tropara odzvanjaju ovim EP materijalom bosanskohercegovačkog black metal benda Arjen. Ovaj one-man bend iz Sarajeva polako ali sigurno gravira svoje ime najcrnjim slovima na evropsku black metal mapu.

Skoro 13 minuta materijala ima i može (vrlo vjerovatno) poslužiti kao najava za novi album koji će doći od Arjena. Dvije nove pjesme krče put tamo gdje je ,,Kad se slika iskrivi dovoljno” stao. Reklo bi se da ovaj bend za sada ne maši niti jedne sekunde kada je u pitanju proizvodnja sjajnog black metal zvuka.

Za one koji nisu upoznati sa produkcijskom stranom Arjena, može se reći da ovdje imamo bend sa sjajnom produkcijom za black metal standarde. U miksu i produkciji naglasak je stavljen na gitare koje odličnim rifovima nose materijal. Nema tu dijamantske ispoliranosti ali ima dovoljno čistine da može sve da se čuje savršeno i bez naprezanja ušiju da se pohvataju rifovi.

Bubnjarske dionice su pretežno u mid i sporijem tempu, što savršeno odgovara atmosferi koju ovaj bend njeguje već godinama. Vokal tu cijelu sliku dodatno oplemenjuje od skoro growl do čistih vokala koji su uklopljeni vrlo dobro u cjelokupan aranžman.

Smrt i ideologija haosa i dalje stoje kao glavne teme tekstova Arjena. Da se primjetiti da to ovaj bend na pravi način njeguje i iznosi u svojim tekstovima. Iako su sa prvog albuma, meni se par stihova urezalo u pamćenje kada je u pitanju ovaj bend i mislim da oni sjajno opisuju lirski izražaj H.P.-a. Stihovi idu: ,, Sam sebi kopaj rupuu kojoj ćeš da truneš. I budi ponosan na svoju rupu, jer imaš nešto svoje.” Sve objašnjeno!

Bendovi poput Arjen, Void Prayer, Zvijer, Obskuritatem i Sulphuric Night zasigurno na najbolji način predstavljaju BiH/RS u najcrnjem metal žanru.

Lista pjesama:
1. Dno ovozemaljskog života
2. Duhovni čemer

Izdavač: Signal Rex
Datum izlaska: 31. Januar, 2020.

Autor: Aleksandar Saradžić

Total
0
Shares
Previous Article
zagrebacki-crust-punkeri-disbaja-imaju-novi-singl-i-spot-

Crust punkeri Disbaja u epizodi „Bježi si s puta/Mutacija”

Next Article
luddit-bolestan-sam

Luddit objavio novi singl i spot – "Bolestan sam"