Share
Recenzija albuma: Bane ‘Esoteric Formulae’ – Veliki povratak benda Bane

Recenzija albuma: Bane ‘Esoteric Formulae’ – Veliki povratak benda Bane

Ono što je krenulo kao projekat 2006. godine u Novom Sadu (Srbija) od strane Branislava „Baneta“ Panića, sada je puni i čistokrvni black/death metal bend stacioniran u Montrealu (Kanada).

Svi koji prate Balkansku metal scenu znaju Baneta po radu sa novosadskim death metal sastavom Disdained. Kada je Disdained prestao sa radom, uslijedio je logičan povratak u muziku sa do tada projektom „Bane“ (u daljem tekstu: Bejn). Može se reći da je Bejn dok je bio sa bazom u Novom Sadu sebi izgradio solidnu bazu fanova kako u Srbiji i okolnim zemljama tako u Evropi i svijetu. Melodični black/death metal zvuk koji ovaj bend njeguje bio je prepoznat na sve strane kako od fanova, tako i od izdavača i ono najvažnje, od strane buking agencija.

Treba naglasiti da ovaj bend iza sebe ima ozbiljne turneje i saradnje sa raznim bendovima kako na turnejama, tako na brojnim „split“ izdanjima koja je uradio kroz svoje postojanje.

Povod ove recenzije je više nego dobar; novi, treći album benda i prvi kako se Bane preselio u Kanadu. Mnogi su mislili da sa njegovim preseljenjem bend više neće raditi. Može se reći da je ovaj čovjek samo mirovao i skupljao ideje i materijal za ovaj album.

Skoro trideset i šest minuta čistokrvnog šamaranja vaših ušiju sa sjajnom muzikom je na ovom izdanju. Jezivo je saznanje da je prošlo čak šest punih godina od prethodnog albuma, „The Acausal Fire“.

Novi opus ovog sastava nam donosi deset numera, svaka furioznija od prethodne a valja ih nabrojati: Invocation of the Nameless One / The Calling of the Eleven Angles / Beneath the Black Earth / Bringer of Pandimensional Disorder / Wretched Feast / Into Oblivion / Burning the Remains / Reign in Chaos / Acosmic Forces of the Nightside i Wrathful Reflections.

Ako ste ljubitelj black/death metal zvuka sa sjajnim melodijama i podržavate domaću scenu, ovaj album morate imati. Odavno Srbija nije izbacila ovoliko bijesan i tehnički savršen album.

Sa tehničke strane i procesa kreiranja ovog albuma, valja napomenuti da je Bane sam odsvirao kompletne gitarske, bas gitara i klavijatura dionice. Sve vokale je takođe on uradio sa aranžmanima. Bubnjevi i produkcija na albumu su djelo prekaljenog veterana evropskog underground-a, Honze Kapka.

Čovjeka poznatog po radu sa bendovima poput Avenger i Master’s Hammer; a takođe poznat kao producent bendovima kao što su Panychida, Trollech, Bloody Sign,…

Imao je Bane i goste na ovom albumu, svakako ih valja navesti jer dolaze iz uticajnih entiteta u underground metal svijetu. Gitarski solo na pjesmi „Wretched Feast“ odradio je Giulio Moschini iz italijanskog brutal death/metal benda Hour Of Penance. Gostujuće vokale na traci „Into Oblivion“ su djelo čovjeka pod pseudonimom Amduscias iz francuskog veteranskog black metal benda Temple Of Baal. Orkstraciju na prvoj i posljednjoj pjesmi je uradila Ophélie Gingras. Svakako respektabilni gosti na ovom materijalu koji ljestvicu balkanskog metala diže jako visoko.

Može se reći da u ovom albumu možete lako prepoznati inspiraciju u bendovima kakvi su Dissection, Hypocrisy, Dark Funeral, i slični. Bejn nam je donio ozbiljno energetski nabijenu death/black metal svirku koja obiluje sjajnim melodijama koje nerijetko uleću i dominantno vode pjesme u pravom pravcu.

Pozadina tekstova benda se nije mijenjala, i dalje Bane svoje stavove i vizije o mizantropiji, mržnji, Satanizmu i ljudskom rodu generalno iznosi kroz svoj bend. A sudeći po ovom albumu može se reći da je to sada dospjelo na jedan ozbiljan i zavidan nivo.

Za sada možemo reći da „Esoteric Formulae“ označava magnum opus ovog benda, ali sa skoro stopostotnom sigurnošću mogu reći da će to tako ostati do novog albuma Bejna. Ovaj bend sigurno neće stati na ovom nivou zvuka, kreacije i napredovanja u muzici i produkciji.

Autor: Aleksandar Saradžić

  1. […] Recenzija albuma: Bane ‘Esoteric Formulae’ – Veliki povratak benda Bane […]

Comments are closed.