Share
Recenzija albuma: Cypress Hill – ‘Elephants on Acid’

Recenzija albuma: Cypress Hill – ‘Elephants on Acid’

Vrijeme leti dok udariš dlanom o dlan. Čini se kao da je prošli album „Rise Up“ izašao prije par mjeseci a ne prije punih osam godina. Ujedno ovaj period između dva albuma predstavlja i najveću pauzu među materijalima u diskografiji Cypress Hill benda.

Ovaj put nam B-Real, DJ Muggs, Sen Dog i Bobo donose skoro pedeset dvije minute čistokrvnog hip hopa. Ono najbolje u vezi ovog benda je to što za njih vrijeme stoji, svaki album je ukorjenjen u tradicionalnom hip hop zvuku, tako će vam i „Elephants on Acid“ dati osjećaj kao da slušate album iz ’91. A ne 2018. godine.

Cypress Hill je danas jedan od rijetkih bendova ne samo u hip hopu nego generalno u muzici koji do sada nikada nije omanuo da ispostavi svojim fanovima dobar album. Uvijek umotan u doze old-skula, glorifikaciju gandže i gangsterskog tripa iz osamdesetih i devedesetih i ovaj album ima pobjedničku formulu koja radi za ovaj bend već trideset godina.Cypress Hill

Dvadeset i jedna numera se nalaze na ovom albumu, ima tu par interlude/intro momenata ali to svakako daje dozu intrige i finog uvoda u par zaista hitovskih pjesama. Mene lično u nekim momentima ovaj album dobro podsjeti na „Temples of Boom“ jer i ovaj kao i navedeni album obiluje mračnim bitovima i atmosferom koja baš i nije bila svojstvena za hip hop, kako tada tako i danas. To je vjerovatno ono što izdvaja Cypress Hill u moru mainstream hip hop izvođača danas.

U produkciji „Slonova na esidu“, B-real je imao pomoć u vidu proslavljenog producenta pod pseudonimom Fredwreck (Farid Karam Nassar), koji se proslavio saradnjom sa reperima kao što su Dr. Dre, Eminem, Xzibit, Snoop Dogg… itd. Svakako su obojica odradili sjajan posao sa ovim albumom koji ima sjajan „flow“ i ako mene pitate traje prektatko!

Ako ste fan starog hip hop zvuka, onda svakako morate ovjeriti ovaj album. Kada ga pustite imaćete osjećaj da slušate album koji kao da je snimljen ranih devedesetih prošlog vijeka a ne u doba hiper-produkcije, predrndanih mikseva i glupih tekstova.

Sve ono što je krasilo Cypress Hill prije, i danas je ovdje. Imate bitove koji su zaista sjajni i nepokolebljivo prkose današnjem dosadnom bitu koji imate u skoro svim hip hop i r’n’b pjesmama danas. B-Real i Sen Dog po ko zna koji put dokazali da su gospodari savršenog floua inspirisanog pričama sa ulica, borbom za legalizaciju gandže i sveopštim haosom koji danas vlada u svijetu.Cypress Hill

Ako kupite ovaj album a odrasli ste na kultnim albumima Cypress Hill-a iz devedesetih, sekunde nećete biti razočarani osmim albumom ovih hip hop džugernauta. Ljudi rade ovaj posao već trideset godina i svakako savršeno znaju kako napraviti materijal koji će odzvanjati i u budućnosti.

Piše: Aleksandar Saradžić