Share
Recenzija albuma | Earth And Pillars – „Earth II“

Recenzija albuma | Earth And Pillars – „Earth II“

Ovo je dokaz da Italija itekako ima šta da pokaže na polju atmosfere i black metal zvuka.

Avantgarde Music etiketa iz Italije je legendarna u black metal krugovima. Ali posljednjih godina ovaj izdavač izbacuje samo probran i zaista sjajan podžanr, atmospheric black metal. Ništa drugačije nije ni sa albumom Earth II od italijanskog benda Earth and Pillars.

Ovi italijani u svojih pet godina postojanja sada nam donose svoj četvrti album. Vrlo aktivan projekat koji dobrim tempom radi na svojoj diskografiji. „Earth I“ iz 2014., „Pillars I“ iz 2016. godine, zatim „Towards the Pillars“ iz 2018. i na kaju u 2019. ovaj album. Ovom tempu izbacivanja materijala bi mogli pozavidjeti i neki veći bendovi.

Kao što vidimo iz priloženog, ovome od skoro četvercu ideja nikako ne manjka. Mogu sa provjerenošću reći da su njihove ideje sjajno sprovedene u djelo. Atmosferični crni metal u maniru najboljih bendova tog pod-žanra. Ako ste mislili da je atmospheric black metal rezervisan samo za kanadske bendove, Earth and Pillars će vas razuvjeriti.

Sa produkcijske strane novi album se ne razlikuje mnogo od prethodnika. Poprilično čista produkcija ne otkriva mnogo kristalizovane instrumente i vokale. Ali svakako sjajno pristaje teškoj i turobnoj atmosferi koju ovaj bend drži kao svoj zaštitni znak.

Earth-And-Pillars-Earth-II-order

Earth II“ traje sat vremena i u tom trajanju vam predstavlja četiri duge pjesme: 1. Becoming / 2. Falling / 3. Ascending i 4. Howling. Ove numere su svakako dovoljne da vas u vedu svijet ovog benda kojem preovladavaju teme poput prirode, spiritualnosti i mraka.

Osjetno je bolja produkcija i rad na gitarama nego na prethodnom albumu. Ovdje pored naglašenih klavijatura koje kroje atmosferu, gitare jednako sudjeluju u stvaranju tog mračnog osjećaja koji isijava ovo izdanje. One svu svoju energiju iznose savršeno i u skladu sa ostatkom benda što je svakako za pohvalu u atmospheric black metal žanru.

Jedna vrlo bitna stavka i informacija; jeste, da je ovo prvi album benda sa živim bubnjarem. Momci su odustali od programiranja/semplovanja bubnjeva i u bend primili bubnjara pod imenom Bestia; poznatog po radu sa bendovima Anguana, Deathcrush, Defacement, Precaria… itd. Ova činjenica je svakako pohvalna jer se osjeti ljudski dodir na bubnju i to još više pridonosi atmosferi.

Vokali prate svu težinu koju sa sobom nosi „Earth II“. Savršeno prenose tekstove koji su duboko nadahnuti prirodom Italije i Evrope u globalu. Ovo je dokaz da Italija itekako ima šta da pokaže na polju atmosfere i black metal zvuka. Sa ovim tempom izdavanja, vjerovatno i iduće godine možemo očekivati neki novi materijal benda Earth and Pillars.

Autor: Aleksandar Saradžić