Share
Recenzija albuma: Ghost – “Prequelle”

Recenzija albuma: Ghost – “Prequelle”

… i tako dočekasmo četvrti puni album trenutno vjeroatno najprodavanijeg i reklamno najzastupljenijeg „heavy metal“ benda na planeti.

Ghost (B.C.) je izdao svoj novi album pod nazivom „Prequelle“ prije par dana.

Neosporivo je da ovaj bend sa svakim novim albumom postaje sve više planetarno priznat i prepoznat. Ali je takođe neosporivo da se sa svakim novim albumom sve više udaljava od tradicionalnog heavy metal i metal zvuka uopšte.

Ovaj put Tobias i Ghost nam donose: 1. Ashes / 2. Rats / 3. Faith / 4. See the Light / 5. Miasma / 6. Dance Macabre / 7. Pro Memoria / 8. Witch Image / 9. Helvetesfönster / 10. Life Eternal / 11. Avalanche (LEONARD COHEN cover) / 12. It’s a Sin (PET SHOP BOYS cover).

Prequelle“ će vam svakako donijeti nove i neke zanimljive momente. Ali ako uzimate ovaj album u nadi da ćete čuti neki opasan heavy metal, bolje ga nemojte uzimati. Radije pazarite posljednji Judas Priest album nego ovo. Ovaj novi album od Ghost zvuči kao da je neko steroidima pošpricao muziku bendova kao što su The Beatles. Ova muzika će svakako biti dobro prihvaćena u novoj MTV generaciji, jer je svaka pjesma na ovom albumu rađena da može biti potencijalni pop hitić koji bi se danima mogao vrtjeti po MTV, Viva i ostali muzičkim kanalima.

ghost

Nema uopšte potrebe pričati o produkciji na ovom materijalu. Kao da bi jedan main stream izdavač kakav je Loma Vista Recordings dozvolio nekom svom bendu da zvuči malo prljavo produkcijski. Tu nema odstupanja. Ako ste fan ispeglane produkcije u potpunosti, onda će vam i te kako dobro doći ovaj album, jer zvuči kao da ste na Madonna materijal navukli malo jači zvuk gitara i bubnjeve.

Tobias (vokal) se i ovaj put potrudio oko vizuelnog pristupa, pa vam na ovom albumu neće pjevati ni Papa Emeritus I, ni Papa Emeritus II a ni Papa Emeritus III. Ovaj album je odradio pod pseudonimom Cardinal Copia. Ako bi na koji mjesec prestao smišljati ove karaktere i izvući se iz mainstream mašine, možda bi metal svijet bio bogatiji za još jedan album benda Repugnant (Tobiasov matični death/thrash metal bend), ali ko zna.

Kako je urađen video za numeru „Rats“, ona je samim tim izdvojila se kao hit na ovom albumu, ali ako mene pitate „Dance Macabre“ je suvi pop hit na ovom albumu. U najboljem maniru osamdesetih pop zvukova, bez i jedne greške.

Postoji jedna činjenica o ovome bendu, koja je neosporiva. To je da su na svakom materijalu imali sjajno izabrane obrade. Tako nam i ovaj put donose legendarne pjesme od legendi kakvi su Leonard Cohen i Pet Shop Boys. Za moj ukus, „It’s a Sin“ je obrađena savršeno, bez mane.

Takođe ovaj album je u mnogome obogaćen synth pop momentima sa klavijaturama, koje su prisutne skoro stalno… što i nije loša stvar da izvuče ovaj pop muzički album.

Ako bih vam morao preporučiti neki heavy metal album to svakako ne bi bio ovaj. Ali ako bih vam trebao preporučiti neki pop album album sa finim heavy metal i synth momentima, onda bi ovo bio pravi materijal za to.

Piše: Aleksandar Saradžić