larska-cant-steal-it-kragujevac

Recenzija albuma | Larska „Can’t Steal It“ – Od Seattlea do Kragujevca!

Recenzija albuma „Can’t Steal It“ sastava Larska iz Kragujevca

Iz Kragujevca nam stiže debitantski album benda Larska! Sniman u duljem vremenskom periodu, album Can’t Steal It prati sigurne formule stoner žanra i srodnih mu podžanrova (stoner/grunge/psych/desert rock) od kojih je većina potekla iz underground scene grada Seattlea prije tredesetak godina. Takva glazba sada se sluša i stvara po cijeloj planeti, a mnogobrojnim projektima poput Larske nadilaženje jezične barijere i stvaranja u potpunosti na engleskome jeziku zasigurno daje šansu za afirmacijom i izvan matičnih im zemalja, nadvladavajući tako i geografske barijere.

Sigurni smo da su na desetke tisuće fanova pretplaćenih na YouTube kanal Stoned Meadow Of Doom dobili obavijest o izlasku ovog izdanja i da su dvadesetak tisuća iz raznih predjela svijeta doista kliknuli na taj pedesetominutni album (dok je još bio dostupan na navedenom kanalu).

Larska promoviše debi album Cant Steal It u Domu omladine u Kragujevcu

I sami članovi u opisima ukazuju na svoje uzore kojima je inspirirana njihova muzika, od kojih su neki Alice in Chains, Nirvana, Kyuss… Stoga zasigurno ne možemo predbaciti Larski zatvaranje u okvire očite inspiracije velikih bendova poteklih iz scene dalekog nam zapada. Larska zna što radi i kako želi i zvučati, što fanovi zasigurno prepoznaju, dok bi pukim znatiželjnicima i stoner-laicima sve to zaista moglo zvučati kao još jedan prljavi potomak pionira iz Seattlea. Mi, podrazumijeva se, ne promatramo glazbu tako jednodimenzionalnom, i zaista smatram da se autori iz Kragujevca zaista mogu ponositi iz više razloga. Produkcija albuma je odličan primjer školskog – by the books – pristupa nekom žanru sa svim elementima studijski ispeglanom pločom ukrašenom mnogim sampleovima što albumu kao cjelini daje znakovitu koncepciju. Takav trud oko uređivanja zvuka možebitni je razlog tako dugog snimanja albuma, bend u opisu navodi da ga snimaju od prije dvije godine.

U Srbiji i okolnim zemljama mnogo je sastava sa sličnim pristupom na engleskom jeziku u sličnim žanrovima i sigurni smo se u tu sliku Larska može savršeno uklopiti. Nakon ovakvog zicera očekivao bih od Larske još diskografskih izdanja, a nadam se i postepenom izlaska iz komfor zone jer ovaj, u kontekstu ponekad i preobičnih bendova koji je po raznim elementima zaista neobičan (u sastavu dvije bas gitare, bubnja i vokala), bend to sigurno i može. Zanimljivu  naslovnicu albuma kreirao je Luka Stoisavljević, ujedno i član benda na vokalu i bas gitari, uz Dušana Lazića na bubnjevima i Duška Jovanovića na drugoj bas gitari.

Autor: Alen Mikec

Linkovi:

➤ Instagram: https://www.instagram.com/larska_kg/
➤ Facebook: https://www.facebook.com/larskaband/
➤ Bandcamp: https://larska.bandcamp.com/album/cant-steal-it
➤ Deezer: https://www.deezer.com/en/album/105701922
➤ Apple Music: https://music.apple.com/us/album/cant-steal-it/1474078205
➤ Spotify: open.spotify.com/album/5EqvF2Jb2fja3TFyAtSCbF
➤ Soundcloud: https://soundcloud.com/user-486798513
➤ Booking: larskaserbia@gmail.com

Total
0
Shares
1 comment

Comments are closed.

Previous Article
klan-zavrseno-snimanje-serije-u-reziji-slobodana-skerlica

“Klan”: Završeno snimanje serije u režiji Slobodana Skerlića

Next Article
metallica-master-of-puppets-1986

Na današnji dan: Metallica – “Master of Puppets” (1986.)