remedy-album-ethiopian-mountains

Recenzija albuma | Remedy – „Ethiopian Mountains“

Dobro poznata muzička ekipa predvođena Nemanjom Kojićem Kojotom, miljenikom na ovim prostorima, i idejnim tvorcem super grupe Remedy, podarila nam je ovog februara svoj album prvenac „Ethiopian Mountains“. Bubnjeve na albumu potpisuje Igor Škoro (Bandx, Sunshine), a bas gitaru Ivan Petrović (Shark, Snakes & Planes). Ta zanimljiva kombinacija muzičara, kao i najava projekta prvim singlom “Bigman Live Session“ od pre dve godine, stvorile su ogromno interesovanje kod fanova matičnog benda pevača i gitariste na ovom albumu (Eyesburn), ali je zagolicao maštu i šireg auditorijuma, pošto se bend žanrovski izjasino kao grandž, stoner i post-rok hard kor projekat.

  • Bend: Remedy (Srbija)
  • Album: Ethiopian Mountains 
  • Izdavač: Ammonite Records
  • Ocena: 9.5 / 10

Prvi rifovi gitare na albumu u pesmi koja je nosilac albuma „Ethiopian Mountains“ daju odgovor na to kakvim će putem ići album. Težina distorzije je tek toliko tvikovana da prepoznatljivi zvuk koji je nosio Kojot u prethndnom bendu budi osećaj poznatog, ali ukrašena grandži zvukom i melodijom, kojima takođe obiluje i bas gitara na albumu, daju jedan poseban osećaj koji veoma prija ušima. Grandži zvukovi i melodije su odlično ispraćene bubnjevima, koji iako nemaju toliko prepoznatljiv uticaj primesa kao na gitarama, tačno i precizno se uklapaju u koncepte pesme. Početni deo albuma se nastavlja „Bigman“-om u istom maniru, da bi sredina albuma predvođena pesmom„To the moon“ donela malo više Kojotovog pevušanja, uz duboke stoner elemente, koji takođe leže ušima kao kec na desetku. Dovoljna količina solaža na gitarama i duboki bas savršeno se uklapaju u jednačinu koja predstavlja spoj onoga što je jeste Eyesburn i onoga što bi on mogao biti da se pojaviao kao  grandž bend devedesetih. Prožimaju se kroz ceo album nekoliko lepih detalja koji doprinose šarenolikosti u odnosu na matični žanr, kao na primer deonice rege hard kora na pesmi „Everything is possible“, praćene Kojotovim trombonom, kao i brži ritmovi uz neodvojiv osećaj treš metala na pesmi „Local kids of Rock n Roll“. Tematika pesama ostala je u okviru žanra i Kojotovog stvaralaštva, od kritike kapitalizma, preko pozivanja na toleranciju i lokalnog vajba koji se najbolje može opisati kao osećanjem koje vas obuzme kada uđete u beograski „Bigz“ – zaostavština propalog socijalizma, sa zidinama ukrašenim gomilom grafita, u kome se i dalje stvara dobra muzika i u kome i dalje živi bunt i borba protiv nepravednog modernog društvenog poretka. Oseća se težina beogradskog asfalta u muzici Remedy-a i te kako, i to baš na pravi način. Produkcijski album zvuči ozbiljno i zrelo, što se i moglo očekivati za jedan ovako ozbiljan projekat i u kome svira ekipa koja je već dugo godina na sceni. Jedanaest pesama na albumu donose još par iznenađenja i blagih uticaja različih poznatih bendova, ali to ću ostaviti čitaocima da sami otkriju kada budu slušali album, koji se inače može pronaći na svim većim dostupnim striming platformama u Srbiji.

remedy-ethiopian-mountains

Iako je poređenje sa bendom Eyesburn tokom slušanja (pa i pisanja ove recenzije) neizbežno, ne bih se složio sa komentarima koje je kod pojedinih slušaoca i fanova izazvao album, nazivajući ga „novim albumom Eyesburna“. Ovaj album, donoseći dovoljno noviteta i osveženja na domaćoj muzičkoj sceni, i često izlazeći iz svoje kože, koja mu je reputacijom i renomeom ekipe koja svira u njemu nametnuta, to svakako nije. Ako ste fan Eyesburn-a, ovaj album će vam se svideti. Ako ste kojim slučajem u isto vreme i fan grandž, stoner i treš metal žanrova, ovaj album će vam definitvno biti nešto što ćete dugo vrteti na zvučnicima. Ostaje da vidimo kada će bend najaviti turneju i na kojim će festivalima nastupati, a kako su najave tek krenule, verujem da ćemo moći da ih čujemo na svim velikim festivalima u Srbiji i regionu ove godine. Isčekivanje se nastavlja.

Autor: Mladen Milutinović

Total
0
Shares
Previous Article
Aiming-for-Enrike

Nagradna igra: Osvojite ulaznice za koncerte – Aiming for Enrike u Beogradu i Novom Sadu

Next Article
yogi-Rebirth-album

Yogi objavio novi album - "Rebirth"