Share
Recenzija albuma | Teitanblood „The Baneful Choir“ – Teitanblood se vratio sa trećim albumom

Recenzija albuma | Teitanblood „The Baneful Choir“ – Teitanblood se vratio sa trećim albumom

Težak! Pretežak! Tako bi se ukratko mogao opisati novi album ovog sjajnog španskog death metal benda. Ovo je teže slušati nego plač maloljetne djece dok ih očuh tuče. Rijetki su death metal bendovi na današanjoj svjetskoj metal sceni koji imaju ovoliko jedinstvenu atmosferu.

Taman kada sam pomislio da ne može bolje, turobnije i teže  od albuma „Death“ iz 2014. godine, prevario sam se. Rad na „The Baneful Choir“ je daleko opasniji i teži za svariti. Teitanblood su se zaista zadali da naprave album koji će odoljevati svim testovima vremena. Ovaj album je ogromna doza koncentrisanog bijesa koja kida sve pred sobom.

Sa jedanaest pjesama na sebi materijal je svakako dovoljno dug da svakom fanu death metal zvuka pokloni taman koliko treba da ne budu nezadovoljni. 1. Rapture Below / 2. Black Vertebrae / 3. Leprous Fire / 4. Ungodly Others / 5. Inhuman Utterings / 6. Insight / 7. …of the Mad Men / 8. The Baneful Choir / 9. Sunken Stars / 10. Verdict of the Dead  i 11. Charnel Above. Ovaj put je to skoro pedeset i dvije minuta savršenog haosa.

Teitanblood

Dalo bi se reći koju riječ za produkciju na ovom albumu, ali zašto kada je akcenat stavljem na atmosferu. Valja spomenuti da je zvuk bubnjeva na „The Baneful Choir“ savršeno odrađen. Svoju ulogu pozadinske ritam sekcije odrađuje savršeno, ostalvjajući glavnu ulogu gitarskim dijelovima koji sjajno vode ovaj pakleni death metal album ka svom kraju. Čak i u bržim pjesmama primjetan je daj doomerski momenat na atmosferi.

Treći album ovih prekaljenih španskih veterana zasigurno neće i ne može da ostavi ravnodušnim nikoga ko ga posluša. Ili će vas oduvati i zakucati na mjestu ili vam se neće svidjeti jedne sekunde. Ovo prvo se dogodilo kod mene i mogu reći da odavno nisam čuo orginalniji death metal album sa boljom atmosferom. Bend kao da je progutao cijeli pakao i ispljuvao ga u ovoj audio formi koju nam predstavljaju.

Kao i u velikoj većini slučajeva do sada, izdavačka kuća Norma Evangelium Diaboli je opet izdala sjajan materijal. Izdavač koji nastavlja da obogaćuje metal underground svijet sa najcrnjim dijamantima ove muzike. Izdvojite vrijeme za ovaj album, ako ste fan death metal zvuka ovo će svakako biti pametnoutrošenih pedeset i kusur minuta.

Autor: Aleksandar Saradžić