Share
Recenzija albuma: Zid Mortal – “Monopol i riziko”

Recenzija albuma: Zid Mortal – “Monopol i riziko”

Nakon duge diskografske pauze, najzad je pristigao novi, treći studijski album beogradske rok postave Zid Mortal „Monopol i riziko“ (Take It Or Leave It Records), a njegova promocija otpočela je 20. 09. na talasu Radija 202, u emisiji “Demo ekspres” kod legendarnog Vlade Jankovića Džeta.

Album „Monopol i riziko“ je proizvod mnogih besanih sati studijskog rada, delo mnogobrojnih gostiju i saradnika na albumu, što govori o tome da je Zid Mortal napravio album moderne produkcije sa velikom dozom emocije na koju nas je rock’n’roll navikao.

Naziv benda nas podseća da je život ograničen i samim tim vredan. Zid Mortal želi da, autentičnom autorskom muzikom pošalje poruku da pravi rock’n’roll može da postoji. Album „Monopol i riziko“ je tu da bi nas opomenuo da živimo u svetu društvenih igara i da postoje pravila igre. Ceo svet u kojem živimo postao je talon za društvene igre Monopol i Riziko. Ali, ono što se promenilo je da Monopol igraju vojnici, a Riziko biznismeni. Mi smo u toj igri prepušteni sami sebi i zavisimo od sreće u bacanju kockica – kaže Goran Šobić Sirano.

Prvi video singl, koji je lansiran u isto vreme kada i album, načinjen je za pesmu „Pet minuta sam“. Tekst pesme govori o mladom čoveku koji je svestan da je na svetu previše negativnih pojava, da je previše mraka. Želeo bi nešto da promeni, ali shvata da su vremena revolucije prošla, da je sve teže boriti se za ideale i promeniti svet na bolje te stoga on koristi svojih pet minuta samoće da „zadovolji sebe“ i tako bar na tren „crni svet u belo ofarba“.

Spot dočarava svet kao zatvor i ljude koji u njemu žive nesvesni toga. Oni koji su svesni, pokušavaju da nađu izlaz. Spot je režirao Goran Šobić Sirano, za snimanje su se pobrinuli Vladimir Talijan i Nikola Popović, a za montažu i kompozing je bio zadužen Milan Pejnović.

Umetnici su najvredniji deo čovečanstva, oni imaju moć da vide i razumeju svet tako da ga drugima predoče kao sliku, film ili muziku, i oni su slobodni. Poruka spota se posebno odnosi na zemlje regiona jer svi mi živimo slične živote, govorimo sličnim jezikom i jedni druge u svemu možemo da razumemo. Želja mi je da shvatimo da dok se drugi igraju našim životima zaboravljamo na sve ono lepo što svi mi u regionu posedujemo i zajedničko je. Hajde da marginalizujemo sve ružno što nas okružuje – rekao je Šobić.Zid Mortal

Pored ove pjesme, na albumu se nalazi i jedna pod nazivom “Animal planet”. Ako je bend htio da dočara trenutno stanje, gdje običan čovjek mora da se bori svakodnevno za egzistenciju, mislim da ne postoji bolje poređenje od ovoga! Društvo je postalo pravi “Animal planet”, gdje se zna ko je gdje na lancu ishrane, gdje se borimo za opstanak sa sebi ravnima, a onda nas progutaju neki veči i snažniji! Stanje društva koje može stati u refren ove pjesme:

“Animal planet
budi pojeden il’ pojedi
jebeni svet na kojem sam
plen za tuđi opstanak…”

Iako mi je prethodna pjesma poslala jasnu poruku sa kojojm se slažem potpuno, ipak mi je pažnju prvo privukla pjesma “Ovo je moj grad”. Na prvo slušanje, imao sam utisak da slušam Riblju Čorbu! Tekst je jednostavan prikaz svega onoga što možete da vidite kroz prozor u svakom malo većem gradu, a složićemo se da je takvih tekstova Bora imao na pretek. Možda se neki neće složiti, to je samo moje lično mišljelje! U svakom slučaju, kao i ostale pjesme sa albuma, tako i ova krije jednu dublju poruku!

Na albumu se takođe nalazi u pjesma “Južna Afrika” koje je obrada upravo ranije pometute Čorbe. Unijeta je nova svježna u Borin tekst koji je aktuelan i posle toliko godina. Posle nje se vratite na pjesmu “Ovo je moj grad” i siguran sam da ćete biti zbunjeni koga slušate! Naravno, pod tim mislim sve najbolje, ne mislim da su plagijatori niti bilo šta slično, nego isključivo da posjeduju kvalitet, kakav ima Čorba!

Sve u svemu, album mi se dopada i jedan je od onih koji želite da imate u svojoj kolekciji! Tekstovi su malo u stilu Milana Mladenovića ili Džonija Štulića, tako da vam treba nekoliko preslušavanja, da bi došli do neke poruke koji su htjeli da prenesu. Ukoliko volite njih, siguran sam da će vam se dopasti i ovaj album! Imate moju ličnu preporuku da poslušate!

Snimatelj albuma je Marko Živanović, a miks i master je delo Dragana Petronića.

Na albumu su svirali: Nenad Šobić (vokal, gitara), Goran Šobić (gitara), Slobodan Bugarčić (gitara), Željko Adžić (klavir), Đorđe Golubović (bas gitara), Milan Jejina Yeqy (bubanj).

Kao gosti na albumu se pojavljuju: Jovana Milošević (Maraqya), Milena Branković (Trigger), Katarina Popović (Etar), Robert Perić (Feud, Rapid force), Vidoja BožinovićDžindžer (Riblja Čorba), Nikola Zorić (Riblja Čorba), Nikola Demonja Jr. Dizajner omota je Ivan Apostolović Apostol.

Autor: Nikola Blagojević

  1. […] Zid Mortal nastavlja sa promocijom svog trećeg studijskog albuma „Monopol i riziko”, objavljenog 21. septembra za izdavačku kuću „Take It Or Leave It Records“. Drugi video singl […]

Comments are closed.