Nebojša-Glogovac-Ustav-Republike-Hrvatske-

“Rekvijem za gospođu J” i “Ustav Republike Hrvatske” među 50 najboljih evropskih filmova

Film Bojana Vuletića “Rekvijem za gospođu J” našao se među 51 igranim filmom sa Starog kontinenta nominovanim za nagrade Evropske filmske akademije.

U selekciji za evropske Oskare iz zemalja bivše Jugoslavije je i film “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića u kome glavnu ulogu igra Nebojša Glogovac.

“Rekvijem za gospođu J.” govori o skromnoj sredovečnoj ženi i bivšoj administrativnoj službenici (igra je Mirjana Karanović), koja na godišnjicu smrti svog muža planira da se ubije. Gospođa J. je odlučila da završi sve svoje privatne i administrativne poslove da bi se ubila onako kako želi i ostavila svoju porodicu obezbeđenu. Ali da bi sve to započela potrebna joj je samo jedna overena potvrda – uverenje o radnom stažu za poslednjih 20 godina. U zemlji koja upravo prolazi kroz tranziciju i sveobuhvatnu reformu administracije, to će biti jako komplikovano. Film je svetsku premijeru imao početkom godine na Filmskom festivalu u Berlinu i otada je nagrađen na brojnim manifestacijama

S druge strane “Ustav Republike Hrvatske” je priča o četvoro ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i veri. I verovatno nikada ne bi međusobno prozborili da ih nesreća na to ne natera i učini da zavise jedni od drugih. Ovaj film je festivalski život počeo iz Montreala, gde je poneo glavnu nagradu.

Među nominovanim ostvarenjima iz više od 30 evropskih zemalja su i kanski pobednik “Trg” švedskog reditelja Ruben Ostlunda i dobitnik Zlatnog medveda u Berlinu “O telu i duši” mađarske autorke Ildike Enjedi. Na listi su i: “Krotka” Sergeja Loznice, “Ana, ljubavi moja” Kalina Petera Necera, “Franc” Fransoa Ozona, “Jupiterov mesec” Kornela Mundruca, “Bez ljubavi” Andreja Zvjaginceva, “Raj” Andreja Končalovskog, “Ubistvo svetog jelena” Jorgosa Lantimosa…

Narednih nedelja više od 3.000 članova Evropske filmske akademije glasaće za filmove i autore u selekcijama najbolji film, režija, glumac, glumica i scenarista. U ostalim kategorijama (najbolja kamera, montaža, scenografija, kostim, šminka, muzika i ton) o izboru nominovanih će odlučivati sedmočlani žiri. Nominacije će biti saopštene 4. novembra na filmskom festivalu u Sevilji. Jubilarna 30. dodela EFA nagrada biće održana 9. decembra u Berlinu.

danas.rs

Total
0
Shares
Previous Article
50 hiljada gramofonskih ploča

Više od 50 hiljada gramofonskih ploča digitalizovano i dostupno na internetu

Next Article

Benjamin Clementine objavio novu pjesmu „Jupiter“