Share
Resonate festival od 19. do 22. travnja u Beogradu

Resonate festival od 19. do 22. travnja u Beogradu

Resonate festival se i ovog travnja održava u Beogradu, i to po šesti put.

Ono što ga čini posebnim je činjenica da će zahvaljujući europskom projektu WE ARE EUROPE, čiji je Resonate dio od prošle godine, biti partner sa čuvenim španjolskim Sónar festivalom iz Barcelone, kao i njemačkim festivalom Co/Pop iz Kelna.

Resonate je platforma za povezivanje, razmjenu znanja i edukaciju, koja spaja vrhunske umjetnike i istraživače u bavljenju pozicijom tehnologije u umjetnosti i kulturi. Novo izdanje festivala održat će se tijekom četiri dana u periodu od 19. do 22. travnja 2017. godine po programskom konceptu: MUSIC i CONFERENCE.

Umjetnici, predavači i glazbenici koji dolaze na Resonate predstavljaju vrhunac suvremene kreativne industrije u svijetu.

Jugoslovenska kinoteka i Zadužbina Ilije M. Kolarca i ovoga puta ugostit će istaknute umjetnike i predavače CONFERENCE programa, gdje će se događati i brojne zanimljive radionice. MUSIC program se bit će dio glazbeno – večernjeg segmenta festivala i ovoga puta dovodi brojne svjetske glazbene zvijezde koje će osim svojih glazbenih nastupa imati i predavanja u okviru Resonate glazbene konferencije.

Glazbeni program Resonatea dovodi velike alternativne umjetničke ličnosti u Beograd.

Ove godine posebno predstavljaju Lee Ranalda kao umjetnika u fokusu, jednog od najpoznatijih gitarista na svijetu i osnivača legenadrne njujorške alternativne rock grupe Sonic Youth. Lee će nastupiti na solo koncertu, ali i s ekskluzivnim pratećim performansom pod imenom „Suspended Guitar“ u tijeku trajanja konferencije.

Biosphere je umjetničko ime norveškog vizionara Geir Jenssena, koji je ambijentalnu elektronsku glazbu prije 20 godina izdigao na nivou vrhunske pop umjetnosti. Njegovi nastupi predstavljaju osjetilno iskustvo nove vrste u kojem se kombinira evokativna glazba i fantastični video radovi, kreirajući paralelnu realnost.

Stephen O’Malley, koji stoji iza velikog američkog underground sastava Sun O))), najveći je svjetski specijalist za glasnu drone gitarsku glazbu i alternativni metal, glazbenik koji radikalno mijenja koncept pjesme i stvara nezaboravne simfonije buke sam na gitari.

Druga važna imena u glazbenom dijelu programa su nadolazeće zvijezde! Pre svega izuzetna mlada švedska rock umjetnica Anna Von Hauswolf sa svojim zavodljivim, glasnim neogothic bendom; potom Yves Tumor, novi veliki talent s francuske scene poznat po eklektičnom miješanju žanrova u svojoj jedinstvenoj glazbenoj viziji prilagođenoj otuđenim pejzažima savremenih gradskih prostora, te bliskoj suradnji s Mykki Blancom; tu su i sjajni avangardni elektronski umjetnici Rolly Porter (Velika Britanija) i Peder Mannerfelt (Švedska), koji ispituju granice futurističke klupske glazbe s one strane techna.

Resonate Conference najavljuje blizu 50 predavanja i 16 radionica.

Ovaj dio programa je jezgra Resonate festivala, a njegova osnovna misija je otvaranje kreativnih procesa u umjetnosti kroz nove tehnologije i nove medije. Ovaj dio programa se ističe po izuzetnim radionicama, predavanjima, izložbama, prezentacijama, panel diskusijama, projekcijama, i vrhunskim audio vizuelnim performansima. Resonate Conference iz godine u godinu uspjeva okupiti veliki broj istaknutih umjetnika i predavača svjetskog glasa, a na šesto izdanje festival dolaze, između ostalih:

AGF aka Antye Greie / Thomas Ankersmit + Phill Niblock / Jeremy Bailey / Alan Butler / Julie Freeman / Benjamin Gaulon / Gabrielle Jenks / Gene Kogan / Lawrence Lek / Alessandro Ludovico / Nicolas Maigret / Rosa Menkman / Lorna Mills / Joana Moll / Normals Studio / Eva Papamargariti / Matthew Plummer-Fernandez / Pussykrew / Nicolas Sassoon / Sebastian Schmieg / Kate Sicchio / Rick Silva / Daniel Temkin / Thomson & Craighead / Marius Watz / Pablo Valbuena / Christopher Bauder

Resonate radionice – intenzivne radionice počinju prije službenog otvaranja festivala, u ponedjeljak 17. travnja i traju do 19. travanja, a održavaju se u UK Parobrodu. Moderatori i vođe radionica su Gene Kogan + Andreas Refsgaard, Mimi Onuoha + Surya Mattu, Owen Hindley + David Li + Yuli Levtov i Cedric Flazinski + Julien Gachadoat (N O R M A L S).

Dvodnevne radionice se održavaju u Jugoslovenskoj kinoteci u petak 21. i subotu 22. travnja, a vode ih AGF aka Antye Greie, Max Stadler, Joana Moll, Ruairi Glynn, Lubica Drangova and Matej Fandl i Jonas Gruska.

Jednodnevne radionice će se održati u četvrtak 20. travnja, također u prostoru Jugoslovenske kinoteke, vodit će ih Daniel Temkin, Nick Ward + Paul Stapleton, Martin Schneider, Benjamin Gaulon, Kate Siicho, Pussykrew (Tikul and mi$ gogo) i Mateusz Marpi.

Sve informacije o festivalu i cijenama ulaznica su na www.resonate.io

mtv.com.hr