Share
Rock škola Mostar otvara svoj film klub

Rock škola Mostar otvara svoj film klub

Rock škola Mostar otvara svoj film klub, Mostar Rock School Film Club koji u dugoročnom periodu ima edukativan karakter.

Planirane su dvije projekcije mjesečno, a prva projekcija će se desiti u srijedu, 20.03. u 20:30 u Klubu MC Pavarotti. Pozivaju sve ljubitelje dobre muzike i dobrog filma da im se pridruže.

Filmom Step Accross the Border započinjemo prvu sezonu MoRS Film Club-a.

Fred Frith je engleski kompozitor i muzičar (1949.), poznat je prije svega po eksperimentalnom pristupu gitari, ali i svim ostalim instrumentima. U mladosti član avant – prog bendova kao Henry Cow i Art Bears, relativno rano počinje raditi sam i surađivati sa mnogim muzičarima iz eksperimentalnog,  prog i avant  – guarde žanra, uključujući, između ostalih, Robert Wyata, Brian Ena i John Zorna… Od 70tih na ovamo, objavio je na stotine izdanja, kompozicija i projekata različitih formata.

Step Accross the Border su snimili Nicolas Humbert i Werner Penzel 1990te, prateći Fred Fritha i njegove muzičke avanture u Japanu, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Americi i Švicarskoj.

Film na jedinstven način, eksperimentirajući poput njegove muzike te stvarajući podlogu za istu (u crno-bijelom formatu, 35mm), skoro kao snapshot njegovog života prikazuje probe, pripreme za koncerte, rijetke momente odmora te saradnje i zajedničke trenutke stvaranja sa raznim muzičkim veličinama. Pojavljuju se Iva Bittova, John Zorn, Rene Lussier,  Arto Lindsay te na taj način dobijamo i mini osvrt na eksperimentatorsku – impro – free jazz – scenu sa kraja 80tih i početka 90ti godina.

Step Accross the Border pobijedio je European Film Award za najbolji dokumentarni film 1990, te slovi za jedan od najboljih „musical movies“ ikada snimljenih.

Ulaz na ovaj događaj je slobodan.

Mostar Rock School – The School That Rocks!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Jezgrene aktivnosti Rock škole Mostar podržava Ambasada Kraljevine Norveške, SIDA – Ambasada Švedske u Sarajevu, USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama i Grad Mostar.