rockoff-2020-chui-toni-staresinic-i-pavle-miljenovic-ruse-tabue-jazza

RockOff 2020: Chui, Toni Starešinić i Pavle Miljenović ruše tabue jazza

Da jazz i eksperimentalna glazba već odavno nisu rezervirani isključivo za malobrojnu publiku u tijesnim i zadimljenim klubovima, dokazuju ovogodišnji nominirani u kategoriji jazz&off izvođača nezavisne novinarske nagrade Rock&Off: Toni StarešinićPavle Miljenović i prošlogodišnji laureati, Chui. Najboljeg među njima saznajemo na završnoj dodjeli u zagrebačkoj Tvornici kulture, u četvrtak, 30. siječnja.

Pavle Miljenović zagrebački je jazz gitarist koji u svom glazbenom CV-ju već ima nagradu Status za najboljeg jazz gitaristu te dva solo albuma od kojih mu je posljednji, „Upper structures“, priskrbio nominaciju za ovogodišnje izdanje Rock&Off nagrade. Da misli ozbiljno, Miljenović je pokazao hvaljenim novim izdanjem s kojim je, kako kaže, krenuo u „dublje proučavanje nefunkcionalne harmonije kao posvetu kompozitorima 20. stoljeća koji su ostavili trag na meni i izazovom kako pronaći ljepotu melodija i strukturu u nečemu nepredvidivom“. Ovogodišnja nominacija tek je jedna od potvrda na njegovom putovanju u srce jazz glazbe…

Na sličnoj ruti istraživanja granica glazbe plovi i bend Chui čiji je novi album, „Iz kapetanovog dnevnika“, glazbena kritika proglasila jednim od najboljih ostvarenja 2019. Ove godine, Chuijevci se na Rock&Off vraćaju kako bi obranili prošlogodišnju titulu najboljeg jazz&off izvođača, a njihov adut za pobjedu su još veći odmak u zvuku i nesvakidašnje suradnje s glazbeničkim imenima koja (ni)ste naviknuti čitati u jazz kategorijama. Ukratko, nakon „trećeg kamenčića od Sunca“, s Chuijem nastavljamo uzbudljivo putovanje dalekom glazbenom galaksijom koju zvukom savršeno opisuje „kapetanov dnevnik“!

Neumorni motor pokretač Chuija je Toni Starešinić, glazbeni neimar koji je u protekloj godini, uz brojne glazbene obaveze i uloge, uspio objaviti i solo album, soundtrack dokumentarnog serijala „Nesreća“. Dnevni posao u autorskim bendovima Chui i Mangroove te u pratećim bendovima Josipe Lisac i Ede Maajke očito nije dovoljan da zadovolji glazbene apetite ovog talentiranog glazbenika i autora pred kojim je, bez sumnje, još mnogo velikih stvari.

Više o drugom izdanju Rock&Off nagrade saznajte na službenim web stranicama – vidimo se 30. siječnja u Tvornici!

Total
11
Shares
Previous Article
Čuješ

Izvještaj | Elephant Hump, Spotty Mug i Matija Halabarec Band u KSET-u – Čuješ?! Kak se vi zovete?

Next Article
grudi-bioskopska-premijera-filma-rediteljke-marije-perovic

“Grudi” – Bioskopska premijera filma rediteljke Marije Perović