Share
„Rok legende“ – velika slikovnica za ljubitelje rokenrola

„Rok legende“ – velika slikovnica za ljubitelje rokenrola

Knjiga svetskog muzičkog kritičara Ernesta Asantea „Rok legende“, prvi put je kod nas prevedena kao jedinstvena istorija rokenrola.

Sudbine najvećih rok ikona i način na koji su menjale svet, oživljene su u enciklopedijskom izdanju sa više od pet stotina fotografija uz originalan tekst koji otkriva sve ono što se do sada o njima nije znalo.

„Ovo je skupa velika slikovnica, nešto što u engleskoj zovu „kofi tejbl buk” (coffee table book). Ona vrsta knjige koju kupite da vam stoji na nekom stolu i da im se vratite povremeno, i da pronađete pravac muzike koju ste nekada slušali“, objašnjava prevodilac ovog izdanja, muzičar Dejan Cukić.

Posebno mesto u knjizi zauzima dodatak o istorijatu eks-Ju roka koji je ovoga puta sagledan iz jednog novog ugla.

„Političke stavove koje sam tu izneo, koje ja zadnjih godina nemam prilike baš da predstavim, a čini mi se da je bitno, budući da se politika i rokenrol mnogo mešaju jedna drugoj u posao“, napominje Petar Janjatović, rok kritičar i autor ovog dela knjige.

Za stil Ernesta Asantea uvreženo je mišljenje da je jedinstven.

„Autor je imao nešto što je vrlo dragoceno za svakog čitaoca, ima hrabrost uverenja kojim je spreman da onako logički prati do kraja, ima originalne rečenice i piše mimo klišea“, navodi Goran Tarlać, rok novinar.

U knjizi se, pored istorije rok grupa, govori i o onome što se dešavalo iza scene, prenosi RTS.

O muzici za koju kažu da je tada bila medij, a poruku koju je prenosila – sloboda.