Share
‘Roll Intro Tape’ na Dok’n’Ritam festivalu

‘Roll Intro Tape’ na Dok’n’Ritam festivalu

Knjiga “Roll Intro Tape” Lazara Divjaka biće predstavljena u okviru prvog Festivala muzičkog dokumentarnog filma “DokʹnʹRitam”, koji će biti održan od 23. do 26. juna u Domu kulture “Studentski grad” (DKSG) u Beogradu.

Predstavljanje Divjakovog muzičkog romana desiće se prvog dana festivala “DokʹnʹRitam” u četvrtak 23. juna u 18.30 časova u Klubu-knjižari “Magistrala” DKSG, u okviru pratećeg programa “Notabuk” koji se bavi predstavljanjem knjiga o muzici.

“Roll Intro Tape”, prvo književno izdanje promoterske kuće Long Play, zbirka je rokenrol priča, odnosno Divjakovih kritičkih svedočanstava sa koncerata muzičkih imena kakva su Metallica, Bajaga i Instruktori, Calexico, Block Out, Darkwood Dub, Faith No More, Manu Chao, Partibrejkers, Bruce Springsteen i drugi.

Divjak (36) opisuje „svoje odrastenje, ne nužno i sazrevanje“ u odnosu na 22 koncerta kojima je prisustvovao u razdoblju izmedu 1991. i 2013. godine.

U knjizi Divjak opisuju i koncerte koje su održali Rambo Amadeus, Biohazard, Kanda Kodža i Nebojša, Deftones, Atheist Rap, 25 ta Life, Doghouse, Stretch Arm Strong, Starface, Osmi putnik 2, Primitive Reason i Life of Agony.

„Razne navike sam u životu sticao i gubio, ali osim eventualno odlazaka na Zvezdine utakmice, ništa nije tako uporno ostalo uz mene kao uživanje, ushićenje i inspiracija koje sam nebrojeno puta doživeo na koncertima“, ističe Divjak.

https://www.facebook.com/rollintrot…

“Dok’n’Ritam” festival je prvi ove vrste u Srbiji, a nastao je sa idejom da se novi filmski žanr promoviše i afirmiše na našim prostorima, kao i da se podstakne stvaralaštvo autora iz regiona u ovom žanru.

Cilj festivala je da se mladi upoznaju sa kultnim muzičkim pravcima, bendovima i izvođačima ali i sa ovim aktuelnim filmskim žanrom koji je u poslednjih pet godina osvojio tri Oskara (Searching for Sugar Man, 20 Feet from Stardom, Amy).

Pod sloganom „Dokumenti našeg ritma“ na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima. U takmičarskom delu biće prikazani filmovi iz regiona, a u revijalnom delu moći će da se pogledaju aktuelni filmovi inostrane produkcije. Publika će imati priliku da vidi 16 dokumentaraca o ex-yu rok sceni, sevdalinkama, Dženis Džoplin, Džimiju Hendriksu, hip-hopu (produkcije MTV i Vice) i drugim temama.

Žiri prvog DʹnʹR festivala čine Mladen Matičević, reditelj, Vladan Petković, filmski kritičar i novinar i Neno Belan, muzičar.

longplay.rs