“Rooftop ManiFESTo” apsolutno oživio banjalučku pank scenu

Udruženje građana Baterflaj se upustilo u svojevrsnu borbu sa vjetrenjačama i 08. jula krenulo u bitku za dušu alternativne banjalučke scene na krovu Doma omladine. Ako se po jutru dan poznaje, ima još nade za najveći grad Republike Srpske.

Rooftop ManiFESTo je zamišljen kao ledolomc projekat UG Baterflaj. Ekipa entuzijasta koja stoji iza ovog projekat je išla s ciljem da napravi koncert od fanova pank muzike za fanove gorepomenutog pravca. Nema u tome novca, nema tapšanja ramena od bilo kakvih glavešina. Tu je proliveno mnogo znoja radničke klase koja želi da Banjaluka ne bude kompletno leglo mediokritetske, učmale, tezgaroške i pseudo-rokerske scene.

O tehnikalijama nešto kasnije, vratimo se na ono najbitnije, bendove.

Prvi na binu su izašli Grin Bulz. Ovaj mladi hip-hop sastav baštini meni lično najbolju verziju tog pravca, bacanje rime uz pratnju benda, a ne samo suvih matrica i bitova iz USB-a. Njima je pripala čast da zagriju publiku i uvedu ih u ono što će kasnije postati stoprocentni trijumf alternativne scene, piva, dobre atmosfere i panka.

Još jedna pohvala ide na račun Grin Bulza jer je ekipa predana autorskom radu koji su doveli do savršenstva. Nešto duže od 45 minuta ovi momci su pokazali zašto su bili jedini reperi među pankerima. Njihova energija i nastup su bili sjajna uvertira u odlično veče.

Na binu poslije repera izlaze, pa logično, Uvijek Drugi. Bend koji je nastao na korjenu R.G.K. i čija ekipa skoro već trideset godina beskompromisno svira svoju muziku, ima svoj put sa kojeg ne odustaje ni za sekundu. Oni su opet demonstrirali kako jedan pravi pank bend sa hardkor stavom treba da zvuči. Tu je ozbiljan haos (naravno pozitivan) u publici nastao. Kako među onima sa već sijedom kosom i bradom, tako i među mlađom gardom.

Ćeta, Bodo, Marko i ekipa su bili uvježbaniji nego ikada. Uvijek Drugi poput starog vina, što duže sviraju, zvuče sve bolje i bolje i ne dozvoljavaju zubu vremena da im izjede fokus niti želju za furioznom svirkom. Oni su u svom setu pročešljali skoro tri decenije starog kataloga. Svirane su pjesme sa prvog albume, kao i hitovi iz R.G.K. doba. Međutim, odsvirana je pjesma i sa nadolazećeg materijala, koja je dokazala da ovi veterani nemaju namjeru da stanu!

Treći su na binu kročili DRT (Drotovi). Iako pod pojasom imaju 11 godina postojanja, od skoro su se opet angažovali i pred njima je tek ono najbolje. Momci su od prve sekunde i prvog takta pokazali da mogu na plećima nositi razvoj andergraund scene u Banjaluci. Poput razjarenih vukova, momci su raznosili sve pred sobom. Publika je osjetila ogromnu količinu energije koja je dolazila sa bine, te se upustila u šutku i uživanje, te popularni mosh-pit.

Postoji jedna stvar koju treba izdvojiti u vezi DRT-a. Kao što svaki banjalučki bend ima hit pjesmu koja služi kao okosnica seta, oni se mogu pohvaliti sa pjesmom “Bijes”. Ova numera će tek ispričati svoju priču kada Drotovi izbace nadolazeći materijal. Traka je apsolutna himna i oda jednog vremena, jednog stanja uma naroda, jednog plamena bunta koji gori u svima onima koji nisu od “rke-koke” svjetonazora.

Došlo je vrijeme da se Subversion kao četvrti bend popne na pozornicu i pokaže publici zašto važi za dobar pank bend. Aktivni početak djelovanja benda se veže za 2016. godinu i od tada su momci sakupili zavidan broj koncerata pod svojim pojasom.

Oni su ispričali malo melodičniju pank priču, uveli sve prisutne u ono što treba uslijediti poslije njih. Opet, veliki plus, još jedan bend iz krajiške ljepotice koji baštini autorski zvuk i njega plasira svijetu.

Za kraj večeri, kako to obično biva, ide “šlag na tortu”. Ovaj put taj “šlag” se zove Ispad, najdugovječniji živući pank bend Banjaluke. Na čelu sa Suvim, ova grupa već decenijama baštini razoran pank sa socijalno osvještenim tekstovima. Od prve pjesme su pokazali ono po čemu su i najpoznatiji; bespoštedno davanje sebe publici, panku, pivu i totalnom muzičkom ludilu.

Banjalučki trojac je nažalost imao nešto skraćeniji set jer se u 02.00 časova krov Doma omladine morao polako početi prazniti. Ali, ni to nije spriječilo te večeri odlični Ispad da sve prisutne počasti bisom i odsvira još jednu stvar. Može se bez lažne skromnosti reći da Ispad svaku svoju svirku radi pod parolom “Veni. Vidi. Vici.” kao što su i ovaj put izveli za ekipu koja je to znala cijeniti i podržati.

Publika, radnici na događaju, onaj momak na biletarnici, svi su oni uspjeli da odrade jednu skoro pa nemoguću misiju; napune prostor ljubiteljima panka, hardkora, roka, metala, hip-hopa i pokažu da srce alternativne Banjaluke još kuca i da će borba za njega tek početi.

Oni koji su propustili ovaj događaj iz bilo kojih razloga, mogu se samo nadati da je ovo tek početak jedne zaista sjajne i zdrave priče u ljepotici na Vrbasu.

Sada se možemo vratiti na ono posljednje, ali i najvažnije svakako… to je Udruženje građana Baterflaj. Grupa entuzijasta, momaka sa željama za promjenom, drugara sa Batera koji su željni svirki i sviranja.

Rooftop ManiFESTo je njihovo “čedo” koja zaista zaslužuje da zaživi i na nekoj frekventnijoj bazi dobija nova izdanja i gostujuće bendove. Da bi se takva priča ostvarila i zaživjela, apsolutno je potrebno da bude prepoznata prvo od strane fanova i publike, pa onda od grada i gradskih otaca.

Banjac i ostala lica okupljena oko Udruženja građana Baterflaj svojim su znojem i radom poslije regularnih poslova koje svi oni obavljaju vrijedno, radili i na Rooftop ManiFESTo projektu i na osnivanju udruženja koje će biti tu za sve one koji žele raditi oko muzike, na sebi, za svoj grad, te muzički i moralno osvještenije društvo.

Ostaje nam na kraju da podvučemo crtu i kažemo da se godinama u Banjaluci nije dogodila ovako ozbiljna i dobro organizovana pank svirka. Ovaj vikend je to bio pank, prošli vikend je to bio death/black metal koncert u DKC Incelu. Izgleda da nam Banjaluka nešto pokušava poručiti…

Total
0
Shares
Previous Article

Sitis i Attitudes to Human Extinction pokorili Banjaluku

Next Article
Philip Sayce u četvrtak u Banjaluci u sklopu evropske turneje-min

Philip Sayce u četvrtak u Banjaluci u sklopu evropske turneje