ŠA Fest – “kilometar” kvalitetne muzike, umjetnosti i novih prijateljstava

ŠA is back! U periodu od 27. do 30. jula je održan još jedan ŠA Fest, nakon prošlogodišnje pauze. Još tada su organizatori najavili da žele organizovati festival tek kada se stvore svi uslovi za održavanje visoko kvalitetnog događaja – i ispunili su to obećanje.

ŠA Fest je memorijalni festival, posvećen sjećanju na velikog prijedorskog slikara i muzičara Dalibora Popovića Mikšu. Sav prihod od ulaznica festivala ide u fondaciju koja i nosi Mikšino ime, a do sada je Udruženje ŠA Fest putem ovog fonda podržalo rad mnogih talentovanih umjetnika.

Ove godine se, pored muzičkih događaja i već poznate ŠA ulice, koncept festivala proširio i na niz drugih kulturno-umjetničkih dešavanja. Tako su posjetioci, pored nastupa domaćih i regionalnih muzičkih zvijezda, mogli da uživaju i u slikarstvu, pozorišnim predstavama, grupnim radionicama, promocijama knjiga, projekcijama filmova i raznim drugim dešavanjima. Četiri dana sjajnog sadržaja!

Kao i prethodnih, i ove godine je u sklopu festivala posjetiocima iz okolnih gradova bio na raspolaganju ŠA voz, tako da se svako ko je imao ulaznicu na festival mogao besplatno dovesti i vratiti vozom u svoje gradove. Za one koji su se odlučili da ipak ostanu i prenoće u Prijedoru, organizatori su obezbijedili kamp mjesta u okviru festivalske zone, kao i šatore za one kampere koji nisu imali svoje.

ŠA je, između ostalog, promovisan i kao “kilometar festivala”, uzevši u obzir da se festivalska zona prostirala u dužini od čak jedan kilometar! U glavnoj pješačkoj zoni grada, opet je bila smještena ŠA ulica koja je ove godine ponudila mnogo više sadržaja u odnosu na prethodna izdanja festivala. Ta dešavanja su se odvijala prvog i drugog dana festivala, odnosno u srijedu i četvrtak, 27. i 28. jula.

Početak ŠA ulice je bio rezervisan za Teatar trg koji je u suštini zamišljen kao pozorište na otvorenom. Nalazio se na glavnom gradskom trgu i ponudio je dvije predstave. Srijeda je bila rezervisana za predstavu “Međuigre 0-24” koju režira i igra Zijad Sokolović, a čija je osnovna ideja, prema Zijadovim riječima, da u galopu civilizacije i poplave kapitalizma, čovjek ne odgađa mala, kratka zadovoljstva koja mu donose smirenje i duševni mir. Da je Zijad pokazao da je majstor kabarea, potvrdio je i gromoglasan stojeći aplauz gledalaca na kraju predstave. Sljedeće veče, četvrtak, bilo je rezervisano za Gradsko pozorište “Jazavac” iz Banje Luke i njihovu predstavu „Ne igraj na Engleze“. Vrsni glumci su kroz ovu komediju Vladimira Đurđevića na šaljiv način prikazali kako kocka može da poljulja prijateljstvo i odnos prema životu tri najbolja prijatelja.

Malo dalje, na malom gradskom trgu, nalazila se El Doras bina na kojoj su u srijedu nastupili bendovi Funkcioneri i Kazoo, a u četvrtak Drumbooty i Grin Bulz. Na trgu su se većinom okupili mladi ljudi željni kvalitetne autorske muzike, a među posjetiocima su bili i oni koji i sami prave i izvode muziku.

U i ispred galerije Sreten Stojanović se nalazio Art kutak, gdje je akademski slikar Nikola Zaklan u srijedu i četvrtak održao radionicu crtanja i slikanja ArtiŠA. Mnogobrojni mališani su imali priliku da uzmu četkicu u ruke i pokažu svoju kreativnost i kreiraju jedno zajedničko umjetničko djelo. Pored ovoga, Nikola je organizovao i prodajnu izložbu radova koje je stvarao na prethodnim izdanjima ŠA Festa, a koji prikazuju sve dosadašnje izvođače i sadrže njihove originalne potpise. Prihod od prodaje biće preusmjeren u Fond DP Mikša.

U srcu festivalske zone, u Starom gradu, nalazilo se još jedno posebno mjesto – Antistres zona. Ova zona je tokom čitavog trajanja festivala pružila niz besplatnog sadržaja za sve posjetioce. 

Prijepodnevni i rani popodnevni časovi su bili rezervisani za radionice i promocije knjiga, pa su tako ispromovisane knjige “Masarykova” Mirele Priselac Remi (Elemental) i “Život sa idi(j)otima” Nenada Marjanovića Dr Frica (KUD Idijoti). U subotu je Rambo Amadeus održao radionicu „Šta kao individua mogu da uradim za rješavanje globalnog problema zagađivanja Planete?“ i dao nam nekoliko korisnih savjeta kako možemo kao pojedinci svojim ličnim postupcima da doprinesemo očuvanju životne sredine.

Večeri su bile rezervisane za ŠA kino, odnosno projekcije filmova koje su u večernjem ambijentu parka i u lazy bag-ovima posjetiocima pružile opuštajuću atmosferu. Antistres zona je bila mjesto i drugih dešavanja kao što su jutarnja joga, prodaja vintage električnih gitara i facepainting – pa su tako mnoge djevojke na svojim licima nosile festivalske boje.

River stejdž je, zbog tehničkih razloga, prebačen u Antistres zonu, tako da su se DJ-evi tu pobrinuli za dobru atmosferu od četvrtka do subote, u periodu od 15 do 21h. Nastupali su: Supersonic Guerilla, Machado B2B Mehku i Tijana ILLMN u četvrtak, Oridžidži, Saša Đorđević i Drakac u petak i Baba Djex, Marina Mimoza i Fejk Blondi u subotu.

Naravno, glavni dio festivala se dešavao na Garden stejdžu gdje su nastupila kako već poznate, tako i nadolazeće muzičke zvijezde iz regiona.

Tako su u petak redom nastupili Rambo Amadeus, Elemental, Goran Bare i Majke, Sunshine i Sajsi MC, a u subotu Eho radar, E-Play, Konstrakta, Hladno pivo i Prti BG. Na atmosferu koja je ta dva dana vladala na Garden stejdžu ne treba trošiti riječi, pogledajte galeriju slika i biće vam sve jasno.

Ovdje želim da izdvojim nastup Eho radara, autorskog rock benda iz Prijedora koji već sad predstavljaju značajanu kariku u kreiranju nove prijedorske muzičke scene, a koji su podržani od strane Fonda DP Mikša finansiranjem njihovog muzičkog spota.

Noći su bile rezervisane za Elektro park, pa su nam skakanje i plesanje do ranih jutarnjih časova obezbijedile svjetske i regionalne DJ zvijezde: Uto Karem, Metodi Hristov, Valentino Kanzyani, Marko Nastić, Dejana Milićević, Lea Dobričić, Inis, Woodie, Danijel Kević i Level7el.

Treba napomenuti da je ulaz na sve događaje, osim Garden stejdža i Elektro parka bio besplatan, pa se može reći da je većina festivalskih dešavanja u stvari bila poklon organizatora Prijedoru i svima nama.

Zaključio bih da je ŠA Fest prešao granice jednostavnog muzičkog događaja i prerastao u jedan umjetnički doživljaj jedinstven u regiji. Sasvim je prirodno da je Prijedor iznjedrio jedan ovakav svestran umjetnički događaj, imajući u vidu da je naš grad poznat kao grad umjetnosti, sa nadaleko poznatim umjetnicima, prije svega slikarima i muzičarima. Organizatori su pokazali da su ozbiljni u namjeri da rade na razvoju kreativne industrije kod nas. Siguran sam da je Mikša, tamo negdje, ponosan na vas.

Ukoliko si umjetnička duša, a uz to voliš dobru zabavu i mnogo druženja – Prijedor čeka na tebe i sljedeće godine u, ubjeđen sam, još boljem izdanju ŠA Festa.

Do idućeg puta!

Autor teksta i fotografija: Dalibor Rodić

Total
0
Shares
Previous Article

The Pixies pred Taš: Moramo da nađemo vreme za sitna zadovoljstva

Next Article
Festival autorske muzike u Šidu 20.08.

Festival autorske muzike u Šidu 20.08.