Share
Šajzerbiterlemon obradio pesmu „A (Izdrži udarac)“ grupe Defektno efektni

Šajzerbiterlemon obradio pesmu „A (Izdrži udarac)“ grupe Defektno efektni

Nova generacija beogradskih pank bendova je u tesnoj vezi sa svojim muzičkim korenima. Grupa Šajzerbiterlemon obradila je klasik „A (Izdrži udarac)“ grupe Defektno efektni sa čuvene kompilacije Artistička Radna Akcija“. Pesma je upravo objavljena na vinilu, zajedno sa debitantskim singlom grupe Crna lista.

Na upravo objavljenom split singlu, štampanom na zlatnom vinilu, pored fascinantnog debitantskog snimka grupe Crna lista, zastupljena je i obrada pesme „A (Izdrži udarac)“ koju izvodi sastav Šajzerbiterlemon.

Pesmu „A (Izdrži udarac)“ je 1981. godine snimila grupa Defektno efektni, a objavljena je na kultnoj kompilaciji „Artistička Radna Akcija“. Za razliku od daleko popularnijeg izdanja „Paket aranžman“, kompilacija „ARA“ je direktnije podržala izvornu pank scenu koja je dominirala beogradskim andergraundom. Golobradi i osvešćeni izvođači obraćali su se direktno, britkim jezikom, koji je sa sobom nosio bunt protiv tadašnjeg sistema vrednosti. U međuvremenu je upravo termin „sistem vrednosti“ postao izlizan i deplasiran. Kao da više niko ni ne zna šta on treba da predstavlja u jednoj dobro uređenoj zemlji. Novu energiju ovoj pesmi udahnuli su članovi benda Šajzerbiterlemon.

Na fizičkom izdanju štampanom na zlatnom vinilu naći će se i obrada pesme „A (Izdrži udarac)“ koja je, takođe, originalno objavljena u izvođenju sastava Defektno efektni na kompilaciji „ARA“. Pesmu su reinterpretirali članovi grupe Šajzerbiteremon koji pripadaju najnovijoj generaciji beogradskih pank sledbenika.

„Kompilacija ‘Artistička radna akcija (ARA)’, kako je ja doživljavam, izražavala je suštinu scene osamdesetih i to na bitno direktniji način nego znatno popularnije izdanje ‘Paket aranžman’. Ideja našeg benda bila je da, kao predstavnici neke nove nabujale beogradske scene, odamo počast muzici bez koje verovatno ne bismo postojali kao bend. Time sadržaj ‘Artističke radne akcije’ otkrivamo mlađoj publici. Obradili smo meni najdražu pesmu sa te kompilacije i sve se sjajno uklopilo“, rekao je Jovan Sibinović iz benda Šajzerbiterlemon.

Nakon skoro četiri decenije od originalnog objavljivanja pesme, po ko zna koji put konstatujemo da se ipak krećemo u začaranom krugu u kom se istorijski ciklusi sve češće ponavljaju. Grupa Šajzerbiterlemon je svojom superiornom svirkom doprinela intenzitetu pesme „A (Izdrži udarac)“. Otrgnuvši je od zaborava, načinili su od nje pank himnu generacije „Z“.