Sitis i Attitudes to Human Extinction pokorili Banjaluku

Petak (30.06.) u banjalučkom DKC Incelu bio je rezervisan za svirke hrvatskih bendova Sitis i Attitudes to Human Extinction. Oba benda su opravdala vrijeme i dolazak na njihove koncerte jer su priredili furiozan i beskompromisan šou.

Banjaluka kao grad ekstremnijih formi metal muzike je odavno usahnula, pa skoro i umrla, ali ovakvi događaji bude nadu da nešto može ipak da se organizuje i odradi u najvećem gradu Republike Srpske.

Prvo treba pohvaliti posao oko organizacije u izvedbi gosn Radaka i DKC Incel ekipe koji su se potrudili da gradu na Vrbasu daju jednu od rijetkih prilika da opet i iznova iskuse kako je to kada odzvanja black metal i death metal njegovim ruinama.

Koncert nije počeo u 21.00 čas kako je zakazano, jer su oba benda proveli na granici skoro dva sata čekajući da uđu u Republiku Srpsku. Može se reći da je kašnjenje početka događaja opravdano, ali to se niti jedne sekunde ne može uzeti za propust; kako bendovima tako ni organizatorima.

Dolazak, mala pauza i kratki predah za ekipu, brzinska tonska proba. Poslije svega nabrojanog bendovi su bili spremni da izađu na binu DKC Incela i odrade ono zbog čega su došli.

Prvi na pozornicu su se popeli death metalci iz koprivnice, Attitudes to Human Extinction. Od prve sekunde odlučili su da ne uzimaju zatvorenike i da isporuče death metal koji je obogaćen sa brutal death metal momentima i furioznim blast beatovima bubnjara.

Attitudes to Human Extinction postoje od 2017. godine, iako je to samo šest godina, ne smijete dozvoliti da vas to zavara. Ovi momci su prekaljene i iskusne njuške hrvatske metal scene i u skladu s tim i priređuju sjajne nastupe koji vas ne mogu ostaviti ravnodušnima.

Oni su poslužili kao sjajna uvertira za ono što je nadolazilo poslije njih. Koprivčani su priredili odličnu death metal svirku, koja će zaisgurno naći svoje mjesto u amanetu banjalučke metal scene.

Zlo, pakao, truljenje i smrt su zvijezde vodilje zagrebačkog black metal benda Sitis. Uzimajući to u obzir, ovaj kvartet je izašao na binu i počeo raznositi sve ispred sebe. Svirepo pogan zvučni zid je nabijao sjajan black metal u lice prisutnim fanovima te večeri.

Ovaj bend pod pojasom nosi pet godina postojanja pod zastavom Sitis ali to ih nije spriječilo da Banjaluci dostave black metal na kojem se čini kao da ga sviraju decenijama. Za sekund se nije uzimao predah i sama grupa nije željela da odustane od svog zacrtanog seta.

Oni su banjalučke metalce proveli kroz njihov prvi i za sada jedini album “Ruina” koji je svijetlost dana ugledao 2022. godine. Može se reći da je ovaj izlet u zaista odličan black metal poslužio prisutnima kao podsjetnik da i u našoj okolini se stvara sjajna mračna muzika, da to nije rezervisano ekskluzivno za evropske i skandinavske metal bendove.

Za kraj valja pohvaliti i samu publiku. Mi koji već decenijama lutamo po ovakvim i sličnim koncertima alternativnih muzičkih pravaca, po najvećem gradu Srpske, možemo se usaglasiti da je ovo bio jedan odličan događaj. Za svaku pohvalu su i mlađe generacije metalaca koje su hodočastile koncertu.

Total
0
Shares
Previous Article

Galerija | Nektar Garden Fest, Prijedor (30.06. i 01.07.2023)

Next Article

"Rooftop ManiFESTo" apsolutno oživio banjalučku pank scenu