Share
Sjajna uvertira u slavljeničku godinu Jazz.hr-a – Vrhunski Cross Currents Trio oduševili prepuni ZKM

Sjajna uvertira u slavljeničku godinu Jazz.hr-a – Vrhunski Cross Currents Trio oduševili prepuni ZKM

Na pozornici Zagrebačkog kazališta mladih u srijedu navečer održan je još jedan u nizu sjajnih koncerata u organizaciji Jazz.hr-a. Za koncert Cross Currents Trija tražila se karta više, a već puna dva tjedna uoči samoga nastupa koncert je bio rasprodan!

Prije nego što su Cross Currents Trio zasvirali, ugledni jazz glazbenik i član upravnog odbora nagrade Porin, Neven Frangeš je statuu izrađenu od bračkog kamena, uručio legendarnom kontrabasistu Daveu Hollandu i čestitao na ovoj „Special Merit Award“ – nagradi Porin za posebna postignuća u glazbi. Zašto je upravo Holland, kao Ron Carter, Lee Konitz i Jean-Luc Ponty prije njega, dobio ovu prestižnu nagradu, publika je odmah mogla i doživjeti.

Cross Currents Trio, koji osim Hollanda čine saksofonist Chris Potter i tablist Zakir Hussain, također vrhunski majstori svojih instrumenata, stali su (ili sjeli) na pozornicu i publiku povukli na jedinstveno glazbeno putovanje. Skoro dva sata koncerta prošla su u jednom dahu, a publika je vidno bila oduševljena bezgraničnošću njihovog muziciranja. Ovaj vrhunski trojac publici je predstavio i album “Good Hope” objavljen prije nekoliko dana te savršen spoj zapadne i istočne kulture u svojoj izvedbi. Publika je gromoglasno nagrađivala svaku njihovu pjesmu, a Cross Currents Trio su na kraju koncerta kazalište napuštali na glas komentirajući vlastito zadovoljstvo upravo doživljenim događajem.

Koncert je održan u organizaciji Jazz.hr-a HDS-a, a glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama. Jazz.hr na krilima uspjeha koncerta Cross Currents Trija, ali i čitave protekle godine priprema program za slavljeničku, 2020. godinu, kada slavi veliki 30. rođendan!

Foto: Jazz.hr