Share

ŠKM banda i Lira Vega u Elektropioniru

Lira Vega

Kataman, Distune Promotion i Odličan Hrčak predstavljaju koncertni maraton NuYuGo od beogradskog Elektropionira preko Riječke Beertije do ljubljanske Bizzarnice sa slovenačkim post-rock sanjačima ŠKM Bandom i beogradskim elektro pop-rock tandemom Lira Vega. Raspored koncerata izgleda ovako: četvrtak, 15. decembar, 21h @ Elektropionir/Beograd, petak, 16. decembar, 21h @ Beertija/Rijeka, subota, 17. decembar @ Bizzarnica Pri Mariči/Ljubljana.

Prekmurski kvartet ŠKM Banda, iz slovenačkog gradića Beltinci, jedan je od originalnijih bendova koji su izrasli na slovenačkom muzičkom području u poslednjoj deceniji. Nastali 2003 godine, dobili su ime po lokalnom partizanskom junaku Štefanu Kovaču Marku i prilično brzo postali su važan deo tamošnje „lokalne” scene. Muzika koju svira slovenački bend „ŠKM banda” (Štefan Kovač Marko banda) može se opisati kao instrumentalni post rok pod uticajem džeza, folka i nojza. U poslednje vreme „ŠKM banda” istražuje neo-folk i afrički zvuk, a postavu čine dve gitare, bas, bubnjevi, ukulele, bendžo i kalimbas. Akustični instrumenti su u prvom planu i na njihovom poslednjem izdanju „Panontikon”, ali bučni i katarzični trenuci su još uvek prisutni u njihovoj muzici.

Lira Vega je beogradski bend koji postoji od kraja 20. veka. U početku četvoročlana rok postava, vremenom evoluira u duet (Zoja Borovčanin i Vladimir Đorđević) koji 2015. godine izdaje treći studijski album “Duhovi” (Lampshade Media). Bend iza sebe ima skoro dvodecenijsko iskustvo i uprkos nevelikom broju izdanja, predstavlja trajnu vrednost domaće alternativne scene. Dvojac na sceni izvodi pesme sa aktuelnog, kao i najveće hitove sa prethodna dva albuma u novim aranžmanima, sa elektronskom matricom.

Organizacija: Kataman & Moonlee u saradnji sa Distune Promotion & Odličan Hrčak, a ulaz na koncert je besplatan.

danas.rs