Share
Slonz: “Osjećaj je i dalje odličan”

Slonz: “Osjećaj je i dalje odličan”

Foto: demofest.org

“Utisci su se slegli, ali i ne razmišljamo više o tome šta smo uradili nego šta dalje i kako pobjedu upotrijebiti što bolje. Osjećaj je i dalje odličan, ali ne planiramo da se zaustavimo samo na tituli pobjednika Demofesta”, navode muzičari Slonza.

Sastav Slonz do 22. jula ove godine bio je poznat užoj srbijanskoj publici kao underground rok bend iz Šapca, koji je prvobitno nazvan Convoy, da bi novo ime predstavio na ljeto 2015. godine i kasnije bilježio revijalni nastup na Bunt rok festivalu, svirku kao pregrupa Straight Mickey And The Boyz postavi… A od 22. jula i region je dobro upamtio Slonz, zahvaljujući trijumfu na 10. izdanju banjalučkog Demofesta, najznačajnijeg festivala demo bendova na prostoru bivše Jugoslavije.

Nenad Tošić (bass gitara), Nikola Mijailović (gitara i vokal) i Borivoje Tošić (bubnjevi) trijumfovali su u konkurenciji 47 regionalnih bendova, a zanimljivo je da su išli težim putem za razliku od učesnika na Basstion bini, za koje je, nakon dva polufinala, bilo osam mjesta u finalu, Slonz se “borio” za jednu finalnu kartu na Beton bini u njihovoj polufinalnoj grupi. Ipak, ispostaviće se da je teži put bio i isplativiji momci za Dnevne novine priznaju da su već arhivirali uspjeh jer nove obaveze kucaju na vrata.

“Utisci su se slegli, ali i ne razmišljamo više o tome šta smo uradili nego šta dalje i kako pobjedu upotrijebiti što bolje. Osjećaj je i dalje odličan, ali ne planiramo da se zaustavimo samo na tituli pobjednika Demofesta, tako da ne dopuštamo da nas taj osjećaj razmazi”, saglasni su iz Slonza.

NEMAMO ŠTA DA IZGUBIMO

Značajan dio takmičara Demofesta uputio se iz rodnih gradova za Banjaluku s namjerom da dokaže čime raspolažu, potajno očekujući pobjedu. Kada je riječ o Slonzu, ta razmišljanja bila su 50:50, a prelomni trenutak za razmišljanje o pobjedi uslijedio je poslije finalnog nastupa.

“Neki od nas imali su ambicije, a neki i nijesu. Nijesmo pričali baš o tome, ali smo se u tom pogledu svi definitivno prodrmali poslije finalnog nastupa”, ističu muzičari.

Glumac, reditelj i muzičar Nikola Kolja Pejaković bio je urednik Beton bine. Istakao je da mu je veoma drago što je Beton iznjedrio pobjednički bend, naglasivši da je “nova krv ušla u finale, što se vidjelo i što je najvažnija stvar koja se desila, te bi je trebalo sačuvati”. Kolja je dodao i da je o pobjedniku odlučeno lako, pohvalio je Slonz jer je bio jedan od svega dva benda koji su nastupili na maternjem jeziku, dok su ostali kopirali inostrane.

Da li je to bio mač s dvije oštrice?

“Riječi žirija su nam odlično legle na pobjedu i to su sigurno komentari koje najviše cijenimo sa Demofesta. Što se tiče hrabrosti, nema je. Jednostavno, nemamo šta da izgubimo, nemamo čega ni da se plašimo, a mislimo i da je malo očigledno da nas današnji trendovi baš nešto ni ne zanimaju. I da, definitivno je mač sa dvije oštrice jer ljudi u stvari razumiju šta pričamo u tekstovima, nekima se to sviđa, a drugi se zgražavaju. Ali nama to ne smeta, svjesni smo da ne može svako ni da skonta svaki tekst”, objašnjavaju muzičari.

Poslije promjene imena i pravca sviranja, Slonz je najavio “mnogo istinitiju i agresivniju priču o gradu, ljudima i najviše o njima”. A poslije trijumfa ponavljaju da neće odustati.

“Pobjeda vjerovatno govori o ispravnosti te odluke. Mi ćemo kao bend sigurno proći kroz neke faze evolucije i sazrijevanja u pogledu zvuka, shvatanja i svega ostalog što pjesmu čini onakvom kakva je, ali će se sve te promjene nadovezivati na ovu osnovu i to je najbitnije”, trio nema dilemu.

Osim pobjedničkog trofeja, Slonz je Banjaluku napustio bogatiji i za 3.500 eura, a nagradni fond podrazumijeva produkciju i snimanje albuma. Iskustva pojedinih prethodnika upozoravaju Slonz da tek predstoji pakleni rad.

“Niko ne zna šta će sa nama biti za godinu, ali je sigurno da ćemo izbaciti taj album iza kog ćemo da stojimo u potpunosti i mislimo da je to najbolji mogući način da se ova nagrada iskoristi. Ne zavisi naš komercijalni uspjeh od nas, mi pravimo muziku kakvu pravimo, da li će pjesma imati hiljadu ili million pregleda uglavnom zavisi od publike”, cijene muzičari.

BEZ ISKRENOSTI NIJESMO SLONZ

Pobjeda će sigurno Slonzu omogućiti i nove angažmane. Momci pošteno kažu da se polako upoznaju posljednjih godinu-dvije s aktuelnom situacijom kada je u pitanju rad mladih bendova i tvrde da “nije baš najdivnija ali nije ni beznadežna”. Kako god, promjena stila zarad dodvoravanja nikako nije opcija.

“Stil sigurno nećemo činiti komercijalnijim jer je komercijala rijetko kad iskrena, a ako nijesmo iskreni to onda nije Slonz. Alternativna iliti underground priča koju guramo je jedina priča kroz koju možemo da se izrazimo kako mi hoćemo, da se nikom ne izvinjavamo i možda ostavimo bitan trag na društvo i muzičku scenu jednog dana. Nećemo se ‘prodati’”, zaključuju u Slonzu.

dnevne.me