Share
“Sound Shirt” – odeća za gluve koja zvuk pretvara u vibracije

“Sound Shirt” – odeća za gluve koja zvuk pretvara u vibracije

Naučnici su proizveli odeću koja zvuk pretvara u vibracije, tako da osobe oštećenog sluha kroz taktilni osećaj mogu da dožive muziku.

Pametna odeća, nazvana „Saund širt“ (“Sound Shirt”), odnosno „Muzička košulja“ omogućava gluvim osobama da osete muziku na svojoj koži. Praktično, muzika se istovremeno prevodi u podatke, lako čitljive za 16 mikroaktivatora ugrađenih u tkaninu odeće.

„Ovo je ‘Zvučna košulja’, koja gluvim ljudima omogućava da osete muziku kroz čulo dodira. Zamislite da idete na nastup simfonijskog orkestra i nosite ovu majicu. Kada zasviraju, osetićete različite instrumente na različitim delovima vašeg tela“, objašnjava Frančeska Rosela, osnivač i kreativni urednik kompanije “Cutecircuit”.

Zahvaljujući ovoj odeći, violine se mogu osetiti na rukama, bubnjevi na leđima, što pruža impresivan doživljaj gluvom posetiocu koncerta, prenosi RTS.

„Unutar košulje nema žica. Koristimo samo pametne tkanine odnosno kombinaciju mikroelektronike i vrlo tanke, fleksibilne i provodljive tkanine. Sve je povezano, tako da je odeća mekana i rastegljiva“, ističe Frančeska Rosela.

Hermon i Hiroda, sestre bliznakinje iz Londona, izgubile su sluh u mladosti, ali zahvaljujući ovoj tehnologiji mogu da uživaju noćnim izlascima i plešu uz muziku.

„Gotovo da osetite dubinu muzike. Osećamo kao da možemo da se krećemo zajedno s njom. Dakle, to je potpuno drugačiji osećaj“, kaže Hermon Berhejn.

Senzori za svaki instrument su na različitim mestima ugrađeni u košulju. Bežičnim prenosom računar analizira muziku i pretvara u čulo dodira koje emituje košulja.

„Mislim da će nam ovo potpuno promeniti život“, ubeđena je Hiroda Berhejn.

Zvučna košulja koja će se pojaviti na tržištu imaće i aplikaciju koja će korisnicima omogućiti kontrolu senzora. Predviđena cena za jedan komad ovakve odeće je oko 4.000 evra.

  1. […] Izvor: trecisvijet.com […]

Comments are closed.