Share
Špajz večeras u Kragujevcu

Špajz večeras u Kragujevcu

Večeras od 22 sata u Kulturnom centru UMMUS, održaće se koncert kragujevačkog instrumentalnog rok sastava Špajz.

Instrumentalni sastav Špajz nastao je u martu 2010. godine u Kragujevcu. Čine ga Vladimir Maksić (gitara), Darko Đorđević (gitara), Aleksandar Furunović (bubnjevi) i Stanko Milačić (bas gitara). Većina pesama nastala je i nastaje tokom jam sessiona; u pitanju su instrumentali u kojima se mogu prepoznati različiti uticaji (od Hendriksa, preko Discipline kičme do fusiona i džeza), a koja povremeno zvuči i kao odlična filmska muzika (npr. Ovaj lift nema vrata, po kojoj i album nosi naziv).

Međutim, iako naziv benda sugeriše da je ovo muzika u kojoj ima „za svakog po nešto“ (kako to biva u svakom špajzu), pre bismo mogli govoriti o jednoj novoj i svežoj pojavi na muzičkoj sceni, koja uspešno spaja nespojivo, i vrlo hrabro definiše svoj pravac, što je primetno već i na prvom albumu. Posebno treba istaći upečatljive nazive pesama često nastale kao poigravanje sa raznim natpisima/ upozorenjima, recimo U slučaju opasnosti razbiti sistem za koju postoji i spot (video rad Luke Stoisavljevića). Producent ovog albuma snimanog tokom februara 2014. u sali nekadašnjeg bioskopa „Šumadija“ je Saša Furunović (Popečitelji, Fitnes), a izdavač SKC Kragujevac.

Slušajući prvi album ŠPAJZA Stepeništem, Koridorom, Garažnom konstrukcijom, Dan-noć ulazimo u Mehanizam Južnog kolovoza, pa tako, gotovo u jednom dahu pristajemo na odličnu vožnju punu uzbuđenja i napetosti, jer, ne zaboravimo: Ovaj lift nema vrata.

Ulaz je 200 dinara.