Svirepo, nasilno, dominantno – DIOCLETIAN

U petak, 19. aprila klub Močvara u Zagrebu i svi prisutni su zasigurno svjedočili najnasilnijoj i najsavršenijoj war metal svirci u produkciji Abyssal Bookinga i Nasty Eventsa. Novozelandski bend Diocletian je izdominirao glavnim gradom Hrvatske.

Nevjerovatna količina energije pomiješana sa nasilnim audio zidom i svirepo-perfektnom svirkom bili su epitom nastupa novozelandskih war metal velikana, Diocletian. Zagreb je poslije moćnog Impietyja opet svjedočio sjajnom koncertu i sjajnoj izvedbi od strane dva gorepomenuta promoterska tima.

Prvi na binu su se popeli Häxänking, mladi varaždinski thrash/black metal bend koji je došao promovisati album prvenac, “Pogani spjevi“. Momci su sasvim korektno odradili svoj dio posla probivši tu veče led za mnogo iskusnije kolege koje su trebale doći na pozornicu poslije njih. Varaždinci su pokazali da u njima postoji potencijal i da će se za njih zasigurno još čuti ako nastave raditi.

Drugi na binu dolaze Slovenci, bend Nefarious Vermin. Ovaj duo iako postoji tek šest godina, pod svojim pojasom već ima dva puna albuma, jedan split materijal i zavidan broj svirki na domaćem terenu. U Zagreb su donijeli svoj death metal koji je bio protkan sa dosta crust uticaja. Publika nije ostala gluva i imuna na njihovu svirku, te su nastup Nefarious Vermina ispratili od početka do kraja i pozdravili komšijski bend koji je atmosferu podgrijao još više. Kako se koncert primicao kraju, tako je kulminacija večeri bila sve bliža i skoro opipljiva.

Prije zvijezdi večeri, na binu se popeo zagrebački Sitis. Ovaj black metal bend je već dokazano ime kako domaćoj publici tako i regionalnim fanovima ovog žanra. Beskrupulozna svirka je ono što oni zdušno bacaju na publiku i ne uzimaju zarobljenike. Tako je bilo i ovaj put, zagrebačka grupa je od prvog sekunda do posljednjeg takta na nastupu bez ikakve zadrške publici pružila bespoštednu black metal svirku.

Došlo je vrijeme da novozelandski bend zauzme binu. Najbolji način kako to uraditi je pustiti intro na kojem se čuje Gajgerov brojač. Nisu pogriješili sa tim zvukovima, Diocletian je zaista tu veče donio nuklearnu energiju koja je ozračila i kontaminirala Močvaru.

Svi oni koji vole bendove poput Diocletian, Proclamation, Blasphemy, Black Witchery… A nisu bili na ovom nastupu Novozelanđana, neka slobodno smatraju da su propustili sjajan koncert i savršenu izvedbu war metala u svom najnasilnijem, najsvirepijem, najsavršenijem izdanju.

Valja istaći još da su Diocletian uradili ono što bendovi na turnejama baš rijetko i skoro nikako ne rade – izašli su na bis. Oni su sa dvije bis-pjesme u Zagrebu ostavili zaista snažan i odličan utisak i svoju cijelu svirku sumirali sa tri riječi – Antichrist! Antichrist! Antichrist!

Treba spomenuti da su Abyssal Booking i Nasty Events opet spremili sjajan koncert, te su uspjeli da satnicu ispoštuju kako je i najavljeno, što je zaista pohvalno za koncerte na Balkanu. Nemojte zaboraviti najopakiji događaj za 2024. godinu ovih momaka – japanski Sabbat dolazi u sedmom mjesecu u Zagreb. Obezbijedite svoju kartu na vrijeme za azijske kraljeve black/thrash metala.

Total
0
Shares
Previous Article

Cold Snap nakon 10 godina u Banjaluci uz podršku bendova Aberdar, Graysoul i Klapan

Next Article

Trijumfalni povratak Sargeista u Beograd