Share
Tanker se vraća novim albumom: “Naše vrijeme tek dolazi!”

Tanker se vraća novim albumom: “Naše vrijeme tek dolazi!”

Poslije pet godina čekanja, pred fanovima najžešćeg muzičkog žanra naći će se novi album jednog od najtalentovanijih metal bendova u regionu. Banjalučki Tanker, osvajači trećeg mjesta na Demofestu, pripremaju veliki povratak.

Nakon što su na drugom Demofestu podijelili poziciju sa bendom ZAA, te naredne godine izdali debitantsko ostvarenje „Sorrow Drives the Will“, Tanker se brzo našao u odabranom društvu. Uslijedili su nastupi na prestižnim evropskim festivalima, Exitu i Wackenu, kao i mnogobrojne svirke u okruženju. No, onda su metal momci malo usporili, iz privatnih, ali i tržišnih razloga.

„Kao da smo zatvorili krug, obišli sva mjesta u okolini gdje smo mogli da dogovorimo svirku“, objašnjava Saša Rogić, gitarista grupe. „Mi sviramo underground muziku, ali produkcija košta koliko i za popularnu. Ni klubovi ne mogu da plate minimalne troškove za nastup, pa je scena ponovo u krizi.“

Tanker je, stoga, pravio duže pauze. Međutim, sa time je završeno.

„Vrijeme je da nastavimo. Nismo ništa propustili, štaviše, iskoristili smo sve što nam se pružilo i naučili mnogo. Imamo ideje i energiju, a tek sada i tačnu predstavu ko smo i šta možemo da uradimo, pa bih rekao da naše vrijeme tek dolazi“, odlučan je Saša.

Njegove riječi potvrđuje povratak benda na bine, ali i novi materijal. Krajem prošle godine, petorka je objavila singl „Second Frequency“, kojim su najavili svoje drugo izdanje. Album se priprema na domaćem terenu, u banjalučkom „Digital Boyler“ studiju, a odličan prijem prve pjesme nagovještava spremnost publike za novi zvuk.

„Osam pjesama, koliko će biti objavljeno, se može podijeliti na A i B stranu. Prve datiraju iz ranijeg perioda, odlikuju ih mekše melodije, dok su druge novije i odišu nekim modernijim elementima koje ranije nismo radili“, otkriva naš sagovornik. „Zvuk je sirov, direktan. Danas je popularno danonoćno snimanje gitara, peglanje tona u potrazi za perfekcijom. Mi smo samo ušli u studio, odsvirali sve i otišli kući!“

A dok traju završni radovi na „Shores of the Weeping Willow“, kako će glasiti naziv novog albuma, članovi jednog od rijetkih metal bendova koji su osvojili Demofest tron imaju poneki savjet za svoje žanrovske kolege koje će uskoro krenuti njihovim putem.

„Magma i mi smo probili led na Demofestu, kada je metal u pitanju. Oni su svirački bili besprijekorni, a mi smo mnogo pažnje posvetili svom zvuku. Kastel se tresao dok smo svirali i to je moralo da ostane zapaženo. Zato budući takmičari treba da obrate pažnju na ton i performans, to je osnova muzike. Srce jeste bitno, ali se tehnika mora ispoštovati“, poruke su Demofest pobjednika koji pripremaju nove muzičke potrese.

demofest.org