TOP10-SYNTH-POP-I-ELECTROPOP-BENDOVA-U-BIVSOJ-JUGOSLAVIJI

Top 10 synth-pop i electropop bendova u bivšoj Jugoslaviji

Kada govorimo o muzici bivše Jugoslavije prva asocijacija su nam rok sastavi kao što su EKV, Azra ili Zabranjeno Pušenje. Međutim, manje je poznato da je Jugoslavija osamdesetih godina imala synth-pop i electro bendove koji su bili na visokom nivou i mogli da pariraju nekim, na primjer kvalitetnim britanskim bendovima.

Synth-pop i Electropop su pravci koji su se razvili početkom osamdesetih godina. Najzastupljeniji su bili u Britaniji i Njemačkoj. Za pionire ovog žanra se uzima njemački bend Kraftwerk. Jugoslavija nije bila u zaostatku pa je u tom periodu iznjedrila mnoge synth-pop i electropop bendove vrijedne pažnje. Mi smo izdvojili neke od njih.

1. DENIS & DENIS

Možda i najpoznatiji bend među bendovima synth i electro pop zvuka. Denis & Denis su bend iz Rijeke čiji su članovi klavijaturista Davor Tolja, pjevačica Marina Perazić i gitarista Edi Kraljić. Poznati su po singlovima ‘Program tvog komjutera’ i ‘Soba 23’.

2. VIDEOSEX

Bend iz Ljubljane osnovan 1983 godine. Predvodnica benda je bila Anja Rupel. Proslavili su se pjesmama ‘Sivi dan’ i ‘Videosex’. Grupa se raspala 1992 godine.

3. BEOGRAD

Bend poznat kao jedan od pionira jugoslovenske elektro scene. Formiran od strane Slobodana Stanića Gricka i Ljubodraga Bubala Ljuba. Poznata pjesma ‘Sanjaš li u boji’ je prva elektronska pjesma na jugoslovenskoj muzickoj sceni.

4. ROMANTIČNE BOJE

Romantične Boje su bili prvi synth pop bend iz Niša. Frontmen benda je bio Zoran Cvetković Cvele. Pjesme koje su ih popularizovale su ‘Tišina’, ‘Bez tebe’ i ‘San’.

5. BORGHESIA

Bend iz Ljubljane osnovan 1982 godine. Smatraju se pionirima EBM žanra na ovim prostorima. Poznati singlovi su ‘Tako mladi’ i ‘Noćne šetnje’.

6. MAX & INTRO

Oni su bili novotalasni electro synth pop sastav iz Beograda. Osnovali su ga Miša Mihajlović poznat kao Max Vincent i Intro Johnnie.Poznati su po singlovima ‘Ostavi sve’ i ‘Beogradska devojka’.

7. DU-DU A

Dejan Kostić i Vuk Vujačić su miješali synth-pop, disco i reggae. Sa prvim albumom

‘Primitivni ples’ iz 1982 godine su napravili ogroman uspjeh. Razišli su se 2013 godine.

8. KARLOWY VARY

Bend iz Zagreba koji je izdali su album 1985 godine sa nazivom ‘LeFemme’, godinu dana nakon izdatog albuma se razilaze.

9. DATA

Bend DATA je stekao lijep broj obožavatelja iako više ne stvaraju. Najpoznatiji su po singlu

‘Neka ti se dese prave stvari’ iz 1984 godine.

10. LAKI PINGVINI

Bend iz Beograda koji su u početku pripadali novom talasu, poznatiji su po synth-pop-u a miješaju i zvukove pop rock-a. 1983 godine izdaju prvi, sada već kultni EP nazvan ‘Šizika’ Bend se pored mnogih pauza i okupljanja rastaje 2006 godine.

Autor: Stefana Vulević

Total
0
Shares
Previous Article
Starlight

Starlight predstavio novi singl "Sam"

Next Article
Billie-Joan-Selfless

Billie Joan spotom za pjesmu "Selfless" najavljuje drugi album