Share
Treće veče Intime Jazz Fest-a u znaku Vlada Maričić Quartet-a

Treće veče Intime Jazz Fest-a u znaku Vlada Maričić Quartet-a

U ponedjeljak 25. novembra 2019. godine, treće večeri INTIME JAZZ FEST-a održan je koncert renomiranog sastava VLADA MARIČIĆ QUARTET.

Sastav koga čine Vladimir Maričić (klavir), Bata Božanić (bas gitara), Petar Radmilović (bubnjevi), Lazaro Del Toro Vega (perkusije) publici se predstavio autorskim kompozicijama svojim jedinstvenim džez kompozicijama, kao što su “Morava”, “Prelo”,  “Slovenska fantazija”…

Pijanista Vladimir Maričić naglasio je da je koncert na INTIME JAZZ FEST-u bio svojevrsna promocija albuma “Rain Dance”, sa osvrtom na album “Prelo”, ali i na album “Ibar” koji će biti objavljen sljedeće godine.

– Naše kompozicije se odlikuju time što su kombinacija balkanske muzičke ornamentike i džeza kao izraza. Mi smo napravili korak dalje, jer onako kako se koncipirao etno džez, ranije se to radilo tako što su se u osnovnim temama pojavljivali naši ornamenti ili aranžirane kompozicije, tradicionalne. Kad se pređe na solo deonoce, to su bile klasične solo deonice, i na kraju se svira tema koja ima sve te elemente. Mi smo proširili rečnik improvizacije, jer koristimo ornamentiku tradicionalne muzike Balkana. Koristimo skale koje su tipične za tradicionalnu muziku ovih prostora – kazao je Maričić.

Kako je Maričić naglasio, takođe, koristili su se djelima kasnih  romantičara i djelima kompozitorima koji su bili aktivni početkom i sredinom 20. vijeka.

– Od njih smo učili i pozajmljivali rešenja, s tim što improvizacija nije klasična muzika, ona je pisana i ona se uvežbava. S tim rešenjima smo potpuno originalni i niko drugo na ovim prostorima nije to pokušao i nije se vinuo u visine da se time bavi, zato što je teško i sa neizvesnim krajem – dodao je Maričić.

Večeras na programu:

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 26. novembra 2019. godine (utorak) u 20.00 časova u okviru drugog festivala džez muzike INTIME JAZZ FEST, koncert će održati VLATKO STEFANOVSKI TRIO.

Sa Vlatkom Stefanovskim scenu će dijeliti Jan Stefanovski (bubanj) i Ivan Kukić (bas).

Program se, ponovo nastavlja u „City pub-u“ gdje će nosioci jam session-a i večeras biti muzičari iz COMBINE QUARTET-a.