Trijumfalni povratak Sargeista u Beograd

Prošlo je punih 11 godina otkada je finski black metal bend Sargeist svirao u Beogradu. U ponedjeljak, 13.05. Finci su se vratili u prestonicu Srbije i uz pomoć lokalnih snaga, Svartgren, napravili sjajan koncert.

Prošlo je dugo vremena otkako je Beograd ugostio black metal bend te magnitude na kojoj se nalazi Sargeist. Iako je bio ponedjeljak, možemo bez lažne skromnosti reći da je ova svirka bila pun pogodak.

Satnica je bila u potpunosti ispoštovana od strane Connected Agency. Tako je u 21h čas na binu stupio beogradski black metal bend Svartgren. Kakva furiozna svirka! Kakvo ne uzimanje zabroljenika i živo bljuvanje vatre.

Oni iz veteranskog kruga, sigurno se sjećaju Svartgrena pod imenom Lapot; ovog ponedjeljka Alexandar i ekipa su držali najcrnji malj u rukama i sve prisutne udarali preko pogače u glavu. Godinama nisam gledao Svartgren uživo i mislim da je ovako bilo još bolje.

Svartgren je kroz 19 godina sviranja i dva albuma sazrio i bez bilo kakvog zadržavanja može se reći da s pravom pripadaju samom vrhu srpske black metal scene. Mislim da organizatori nisu mogli dovesti bolji bend da otvori događaj i zagrije publiku za ono što je uslijedilo malo kasnije.

Nešto oko 22.00 sata sve je bilo spremno da se finska black metal elita, Sargeist, pojavi na bini. Od prvog takta ovaj bend je pokazao zašto je crème de la crème kako finske tako i svjetske black metal scene.

Ovdje smo na djelu imali priliku da vidimo i čujemo zaista posvećeni “Satanic Black Devotion“ zvuk. Valja napomenuti da je formacija Sargeista izmijenjena. Shatraug više nije samo gitarista, nego je sada preuzeo i vokalne dužnosti i možemo reći da je to sjajno odradio. VJS je i dalje na drugoj gitari, Spellgoth je preuzeo dužnosti na bass gitari, a za bubnjevima je sada Nur-i-siyah iz 13th Moon.

Svirku Sargeista možemo okarakterisati “kratko ali slatko“. Iako je klupska svirka, sve je odisalo festivalskim setom od 40-45 minuta koji je zaista prebrzo proletio. Valjda i zbog činjenice da je ovo bend na zaista visokom profesionalnom nivou. Njihov nastup je cjelokupni paket. Uz sjajan audio rad, vizuelni prikaz odisao je čistim black metal duhom.

Jedini minus ovog događaja možemo reći da je bio odabir lokacije za koncert. Klub pod nazivom Zappa Baza zaista izgleda sjajno i svi radnici su na izuzetnom nivou, ali sam prostor jednostavno nije za black metal. Iza prvog i drugog reda fanova koji mlate glavama mogli smo vidjeti konobare koji sa tacnama prolaze kraj njih kao da se nalazimo u nekom disko baru.

Ali, kada se sve podvuče, vrijedilo je čekati 11 godina. Sargeist je zaista pravo uživanje za doživjeti uživo.

Hvala Marko P., Mihajlo K. i Bogdan V. za fotografije

Total
0
Shares
Previous Article

Svirepo, nasilno, dominantno - DIOCLETIAN

Next Article

"Slovo meseca i krvi" je pojanje najcrnje