Share
Trio Franolić Ćulap Jovanović 13. veljače u klubu Sax

Trio Franolić Ćulap Jovanović 13. veljače u klubu Sax

Trio Franolić Ćulap Jovanović promovira novi album “Faza” 13.2.2019. u Saxu u sklopu #Sax20!

Faza donosi devet autorskih kompozicija skladanih u makamima (arapskim ljestvicama). Odsvirane su na oudu – arapskoj lutnji (Franolić), udaraljkama (Ćulap) i usnoj harmonici (Jovanović). U skladbama se miješaju arapska glazba, balkanski ritmovi, indijske rage, džez i bluz. I sami nazivi većine od devet skladbi su skraćenice od naziva originalnih makama ljestvica, a upućuju na određenu ljestvicu u kojoj je kompozicija skladana, npr. Nah je izveden od makama Nahawand-Kabir. Naziv albuma Faza upućuje na trenutni glazbeni izričaj trija Franolić Ćulap Jovanović.

Dražen Franolić i Kamenko Ćulap godinama su razvijali specifičan orijentalni stil iz kojeg je proizašao materijal za albume Česma (2009.) i Bujrum (2013.). Na albumu Put (2016.) u tu se glazbu prirodno uklopila usna harmonika Marka Jovanovića. Meditativnost ouda, te toplina i sjeta usne harmonike prožimaju se s ritmom egzotičnih udaraljki.

Elementi tradicionalne balkanske glazbe i utjecaj narodne glazbe ovom su triju glavno polazište za nadopunjavanje orijentalnog stila džezom, bluzom i etnom te spontano stvaranje novih glazbenih oblika.

Album Faza izdao je Geenger Records. Dizajn: Edvard Ćulap. Produkcija: Dražen Franolić. Izdavanje albuma potpomoglo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.