Share
Trio Franolić Ćulap Jovanović sutra u Saxu

Trio Franolić Ćulap Jovanović sutra u Saxu

Trio Franolić Ćulap Jovanović promovira novi album “Faza” u srijedu, 13. veljače u kultnom zagrebačkom klubu Sax!

“Naš četvrti album Faza nastavak je putovanja kojeg smo započeli s Markom Jovanovićem na prethodnom albumu. Njegova je usna harmonika odlično upotpunila zvuk lutnje i udaraljki, orijentalni stil koji Kamenko Ćulap i ja sviramo godinama. Stvorena je opuštajuća i magična atmosfera. Dođite u Sax čuti našu trenutnu “Fazu”, veselimo se nastupu!” izjavio je Dražen Franolić uoči koncerta.

Album “Faza​” donosi devet autorskih kompozicija skladanih u makamima (arapskim ljestvicama). Odsvirane su na oudu – arapskoj lutnji (Franolić), udaraljkama (Ćulap) i usnoj harmonici (Jovanović). U skladbama se miješaju arapska glazba, balkanski ritmovi, indijske rage, jazz i blues. I sami nazivi većine od devet skladbi su skraćenice od naziva originalnih makama ljestvica, a upućuju na određenu ljestvicu u kojoj je kompozicija skladana, npr. „Nah” je izveden od makama Nahawand-Kabir. Naziv albuma „Faza” upućuje na trenutni glazbeni izričaj Tria Franolić Ćulap Jovanović.

Dražen Franolić i Kamenko Ćulap godinama su razvijali specifičan orijentalni stil iz kojeg je proizašao materijal za albume ​Česma​ (2009.) i ​Bujrum​ (2013.). Na albumu ​Put​ (2016.) u tu se glazbu prirodno uklopila usna harmonika Marka Jovanovića. Meditativnost ouda, te toplina i sjeta usne harmonike prožimaju se s ritmom egzotičnih udaraljki.

Elementi tradicionalne balkanske glazbe i utjecaj narodne glazbe ovom su triju glavno polazište za nadopunjavanje orijentalnog stila jazzom, bluesom i etnom te spontano stvaranje novih glazbenih oblika.

Cijena ulaznice u pretprodaji je 35 kuna, a na dan će cijena biti 45 kuna. Ulaznice se mogu kupiti u Saxu tijekom radnog vremena kluba.