Share
Tvrtka Martina Scorsesea Sikelia Prods. kofinancirat će i koproducirati film ‘Murina’ Antonete Alamat Kusijanović

Tvrtka Martina Scorsesea Sikelia Prods. kofinancirat će i koproducirati film ‘Murina’ Antonete Alamat Kusijanović

Portal variety.com objavio je ekskluzivnu vijest da će producentske kuće Sikelia Prods. Martina Scorsesija i RT Features Rodriga Teixeire kofinancirati i koproducirati debitantski dugometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović Murina, čije bi snimanje trebalo početi u svibnju 2019. godine na hrvatskom Jadranu.

Antoneta Alamat Kusijanović prva je Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinéfondation na kojoj je nekoliko mjeseci radila na razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma Murina. Film je razvijala i u sklopu First Films First programa te Jerusalem Film Laba, a riječ je o obiteljskoj psihološkoj drami čija se radnja donekle nastavlja na onu višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma U plavetnilo , i odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku. Povodom službene objave ulaska Martina Scorsesija u njezin tim, mlada je dubrovačka redateljica u Cannesu kratko izjavila: ‘Sretna sam, višegodišnji rad se isplatio!

Glavnu ulogu u filmu nosi Gracija Filipović, a producentica je Zdenka Gold (Spiritus movens). ‘Dugo smo kuhali, radili i razvijali Murinu, i došli smo do ovog izvrsnog rezultata. Svi smo jako sretni, no ovo je tek početak, pred nama je još jako puno posla. Vjerujem u Antonetu i tim koji smo okupili oko filma i nadam se da ćemo ispuniti sva očekivanja.’, rekla je ovom prilikom. Koproducent filma je i Danijel Pek (Antitalent).

Ni Daniel Rafaelić ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra nije krio oduševljenje sjajnim uspjehom Antonete Alamat Kusijanović u Cannesu, u kojem je sinoć 71. izdanje najpoznatijeg filmskog festivala na svijetu zajedno s Cate Blachett otvorio upravo Martin Scorsese‘Svaka filmska zajednica navikla je hvaliti samu sebe. No kad vas profesionalnim blagoslovom pospe onaj koji to ne mora, to je onda najveće priznanje. Imati Martina Scorsesea u našoj filmografiji, baštiniti njegov talent kako bi se odnjegovao onaj novi, Antonetin, ponovno pokazuje da hrvatski film ima najveće uspjehe ako, da parafraziram Maestra Scorsesea, iza sebe ima Doba nevinosti, a čuva se Vuka s Wall Streeta.’

Antoneta Alamat Kusijanović rođena je 1985. godine u Dubrovniku. U svojim filmovima tematizira tamnu stranu strasti, obiteljska ograničenja i opasnost koju donose tajne. Magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku.

Sikelia Prods. i RT Features osim Murine kofinancirat će te koproducirati i debitantski dugometražni igrani film Port Authority Danielle Lessovitz o čemu više možete pročitati u Varietyjevom članku na  linku. Ove tvrtke surađuju od 2014. kako bi zajedno otkrivale mlade talente iz cijeloga svijeta.  “Udružili smo snage s RT Features kako bismo proširili autentične i uzbudljive nove izričaje u kinematografiji. Danielle i Antoneta snažno utjelovljuju taj duh kroz svoje jedinstvene vizije.”, rekli su Martin Scorsese i Emma Tillinger Koskoff‘Iznimno nam je drago što njihove nadahute priče donosimo zaljubljenicima u film širom svijeta.’

Naslovna fotografija: Antoneta Alamat Kusijanović (autorica fotografije je Maja Medić)